maanantai 24. kesäkuuta 2013

Asuntosijoitusrahastot - Kyllä vai ei!?

    Uusi ja hieno idea Suomeen. Pyh! Itse idea on jo vanha, enkä oikeastaan tiedä onko tämä idea niin suunnattoman hienokaan. Jotenkin tähän asuntomarkkinatilanteeseen osuessaan tämä koko idea tuntuu piensijoittajien huijausyritykseltä. Pyrkivätkö pankit turvaamaan oman nahkansa mahdolliselta asuntojen hintojen romahdukselta? Rahastomuotoinen asuntosijoittaminen on muutenkin vähän ongelmallista monessakin mielessä. Ensinnäkin asunto ei ole ikinä konkreettisesti sinun. Sinulla ei todellisuudessa ole päätäntävaltaa siitä mitä asunnon kanssa tehdään. Sinä joudut maksamaan korkeita rahaston hallinnointikuluja, koska asuntojen ostaminen, vuokraus ja remontoiminen vaatii paljon enemmän vaivannäköä kuin esimerkiksi osakerahaston hallinnointi. Jos sijoitat saman verran rahaa omaan vivutettuun sijoitusasuntoon kun sijoittaisit rahastoon, niin oma sijoitusasuntosi olisi ennenpitkää sinun kokonaan, ilman velkaa, ilman välistävetäjiä. Rahastossa sitä ei tule ikinä tapahtumaan. Rahasto helpottaisi tosin siinä mielessä, että sinun ei tarvitse hoitaa asuntoja itse, mutta sitä varten on jo olemassa palvelu. http://www.vuokraturva.fi Hallinnointipalvelun tämänhetkinen hinta on 6% asunnon vuokrasta. Tämä kulu on kokonaisuudessaan vähennyskelpoinen verotuksessa. Uskon, että asuntosijoitusrahaston kulut ovat todellisuudessa enemmän. Esimerkkilaskelma: Asunnon vuokra 900€. Lainanhoitokulut ja vastikkeet 750€. Hallinnointikulut(6% vuokrasta) 54€. Yhteensä 900-750-54=96€ verotettavaa pääomatuloa kuukaudessa tilillesi, etkä joudu tekemään sen eteen mitään muuta kuin kantamaan riskin.


   Se hyvä puoli asuntosijoitusrahastoissa kuitenkin on, että pääset käsiksi asuntosijoittamiseen halvalla ja ilman alkupääomaa. Tosin saman pystyy hoitamaan yksinkin jos ostamasi asunto on hyvä sijoitus. Todistaessasi pankille sijoituksen maksavan itsensä ja tuovan vielä ylimääräistäkin kulujen jälkeen, pankki normaalitilanteessa myöntää jopa 100% lainaa sijoitukseen. Kirjoitushetkellä tosin pankit eivät myönnä 100% lainaa, johtuen finanssikriisistä ja pankkien uusista ohjeistuksista/määräyksistä. Asiat kuitenkin tulevat muuttumaan ajan myötä. Uskallan olla siitä melko varma.

   Suosittelen lämpimästi ihmisiä ottamaan yhteyttä vuokraturvaan jos asuntosijoittaminen kiinnostaa, mutta pelottaa samalla. Vuokraturva tarjoaa palveluja jokaiseen tarpeeseen mikä liittyy asuntosijoittamiseen. Asuntosijoitusrahasto vaikuttaa varmasti helpolta ja stressittömältä, mutta siitä ilosta joutuu maksamaan varmasti paljon, etkä silti tule koskaan olemaan minkään taloyhtiön omistajalistalla.

Nopean pohdinnan jälkeen en suosittele sijoittamaan asuntosijoitusrahastoon seuraavista syistä:

- Isot kulut, jotka syövät tuottoja. Aina ja ikuisesti.
- Remontoinnin ja asuntojen varustelun hintataso ei ole sijoittajan päätettävissä.
- On olemassa palvelu, joka ylläpitää ja vuokraa asuntoasi. www.vuokraturva.fi.
- Et tule ikinä omistamaan asuntoa konkreettisesti, vaan omistat rahasto-osuuden, jonka arvo saattaa heitellä huomattavasti rajummin kuin asuntojen todelliset hinnat.
- Rahaston läpinäkyvyys on vaikeasti toteutettavissa. Riski sille, että rahastonhallinto siirtää varoja omiin taskuihin "hyvä veli"-järjestelmän avulla on olemassa."Hyvän veljen" omistama remontointiliike saa tehdä työt kalliilla vaikka halvempia ja parempia vaihtoehtoja olisi olemassa. (esim. Katainen ja Himanen) Tämä on surullisen yleistä. Itse omistamasi asunnon remontissa kaikki laskut kulkevat sinun kauttasi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti