lauantai 12. joulukuuta 2015

S&P 500 osinkoaristokraatit

Osinkosijoittajalle osingon maksun varmuus ja osingon kasvamisen varmuus ovat tärkeitä asioita. Tuottojen tulee kasvaa vähintäänkin linjassa inflaation kanssa. 53 yhtiötä S&P500-indeksillä on ottanut tämän asian vakavasti. Puhun osinkoaristokraateista. Yhtiö saa tämän tittelin kun se on nostanut maksamaansa osinkoa 25 vuotta peräkkäin. Siihen pystyy vain laadukkaat yhtiöt. Nämä 53 yhtiötä ovat erittäin vakaita yhtiöitä ja tästä syystä hyviä sijoituksia sellaisellekin henkilölle, joka ei halua käyttää liikaa aikaa osakesalkun seuraamiseen. Täydellinen eläköitymissalkku siis. Parhaimmat yhtiöt ovat olleet tällä aristokraattilistalla jo lähes 100 vuotta. Tarkoittaa sitä, että ne ovat nostaneet maksamaansa osinkoa yli 100 vuotta peräkkäin! Mikä saisi tällaisen yhtiön jättämään osingon maksun väliin? Maailmanloppu, samanaikainen meteoriitti jokaiseen heidän tuotantolaitokseen, maapallon halkeaminen ja mahdollisesti jääkausi. Otan sen riskin!

Tulen tekemään ostoja aristokraattien joukosta asunnoista saamillani tuotoilla. Haluan, että kyseisen salkun riski pysyy maltillisena, joten pyrin löytämään listalta ne parhaat yhtiöt. Tarkoitus on ostaa, pitää ja nauttia kasvavasta osingosta. Näiden yhtiöiden hinta on normaalista varsin korkea, mutta koska osinko kasvaa vuosittan, se ei haittaa. En etsi arvonnousua vaan pysyvää osinkoa. Kasvavan osingon salkussa exponentiaalinen kasvu toimii parhaiten ja tarkoitus on ottaa siitä kaikki hyöty irti. Toisen salkkuni kanssa voi sitten ottaa enemmän riskiä ja maustaa sillä tavoin tätä sijoitustoimintaa hieman.

Yhtä yhtiötä lukuunottamatta nämä 53 yhtiötä maksavat osinkoa 4 kertaa vuodessa. Koska toivon saavani osinkoja kuukausittain, tein aristokraattien osingonmaksukalenterin, joka näyttää missä kuussa osinko maksetaan tililleni. Voin sen avulla valikoida seuraavaksi ostokohteeksi yhtiöitä, jotka maksavat osinkonsa minulle sopivana ajankohtana. Kuukausittainen osinko on mahdollista saavuttaa jo kolmella yhtiöllä. Tässä kalenteri, josko siitä olisi teillekin hyötyä. Kuva kannattaa tulostaa, jotta siihen voi merkitä esimerkiksi yliviivaustussilla, mitkä osakkeet löytyvät jo salkusta.
"Koodit" ovat ns. tikkereitä eli lyhenteitä yhtiöiden nimistä.
Voit etsiä osakkeen niiden avulla.
Vastaava aristokraattilista löytyy myös eurooppalaisista yhtiöistä, mutta sen listan säännöt ovat hieman vaatimattomammat. Riittää, että osinkoa on nostettu 10 vuotta. Suomalaisia yrityksiä listalla ei vielä ole, mutta Kone on käsittääkseni jo aika lähellä listalle nousua. Kuten kirjoitin aikaisemmin, niin Suomessa ajatellaan mielestäni liian kevyesti osingon maksamisesta. Jos yrityksellä ei ole vahva vuosi takana, niin osinkoa voidaan leikata tai jättää jopa kokonaan maksamatta. Suomalaisen yrityksen osinkoon ei mielestäni voi näin ollen luottaa samalla tavalla kuin aristokraattien osinkoon. Siksi ne eivät välttämättä sovellu niin hyvin eläkesalkun loppusijoituspaikaksi. Toki poikkeuksia varmasti löytyy, kuten esimerkiksi Kone.

Tässä tämä teksti. Avasin hieman strategiaani asunnoista saamieni tuottojen käyttöön. Joka penni ei välttämättä mene osakkeisiin, koska asuntoja on tarkotus ostaa lisää kunhan tilaisuus tulee eteen, mutta niin kauan kuin muuta käyttöä ei rahoille ole niin sijoitan rahat näihin osinkotykkeihin.

______

Onko kyseisestä kalenterista sinulle hyötyä? Omistatko osinkoaristokraatteja? Kommentoi alle!

6 kommenttia :

 1. Hieno taulukko! Eikö aristokraatteja ole myös indeksin ulkopuolella? Kannattaa huomioida, että chubb on poistumassa pörssistä:Insurance companies ACE Limited (NYSE:ACE) and The Chubb Corp. (NYSE:CB) are getting married in a transaction valued at $29 billion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole asiaa varmistanut, mutta uskon, että S&P 500-indeksin ulkopuolisiakin aristokraatteja löytyy varmasti. Kyseessähän on karkeasti sanoen yhdysvaltojen 500:sta isoimmasta yhtiöstä. Pienempiä, mutta yhtä laadukkaita yhtiöitä löytyy varmasti myös.

   Lista S&P500 aristokraateista elää jatkuvasti kun itse indeksin sisältö saattaa muuttua ja jokin yhtiö saattaa jättää osingon korottamisen tekemättä, jolloin tippuu tältä listalta pois. Myös lisää niitä voi tulla joka vuosi, jos 25 vuoden yhtäjaksoinen osinkojen korottaminen tulee jollekin yhtiölle täyteen.

   Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Moi! Chevron Corporation (cvx) ei varmaan enää ole aristokraatti?

  Mutta hieno on taulukko kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Ovat maksaneet näköjään samaa osinkoa kesäkuusta 2014 asti, joten eivät ole nostaneet yli vuoteen osinkoaan. Hyvä huomio!

   Jätän sen kuitenkin kalenteriini vielä, koska yksi hairahdus hyväksyttäköön. En tosin ole tuota yhtiötä ostamassa, koska osinko vaikuttaisi olevan hieman kestämättömällä pohjalla näin pikaisen vilkaisun perusteella. Yhtiön EPS on huomattavasti matalampi kuin osinko tällä hetkellä.

   Poista
 3. Hei, tulkitsette väärin tuota aristokraatti määritelmää. CVX:llä on aikaa nostaa osinkoa vuoden 2016 loppuun, sillä: CVX maksoi osinkoa 10.3.2014 $1.00 ja nosti osinkoaan $1.07 10.6.2014. Eli he maksoivat yhteensä enemmän osinkoa vuonna 2015 kuin 2014. Sitten jos ja kun he nostavat osinkoa 2016 vuoden aikana, niin he ovat maksaneet taas enemmän osinkoa, kun vertaa vuosia 2015 ja 2016.

  Lisätietoa esim täältä: http://seekingalpha.com/article/3562536-overdue-dividend-increases-and-other-streaks-in-peril

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkeen käyvää. En ole ajatellut asiaa tuolta kantilta. Olen ajatellut, että osingon noston tulee tapahtua kerran vuodessa, jotta listalla pysyy. Joka tapauksessa jää ostamatta tämä yhtiö ainakin toistaiseksi.

   Poista