tiistai 24. toukokuuta 2016

10 Säästövinkkiä!

Tässä blogissa käy paljon säästäjiä. Veikkaukseni on, että lähes kaikki ovat niitä jollain asteella. Jos eivät vielä ole päässeet alkuun niin ainakin ovat harkinneet aloittamista. Totuus on, että jos ei säästä niin ei voi myöskään vaurastua. Yksi perimmäisistä syistä siihen, miksi rikas on niin rikas on, että hän on säästeliäs. Hän kuluttaa vähemmän kuin tienaa. Seuraavaksi annan 10 säästövinkkiä, joita olen säästämisurani aikana käyttänyt. Joihinkin olen lisännyt extreme-osion, joka on siellä niitä henkilöitä varten jotka oikeasti haluavat säästää vauhdilla.


1. Seuraa talouttasi
Talouden seuraamisella on montakin positiivista seurausta säästäjälle. 
 • Ensinnäkin saat sitä kautta tiedon, missä kohtaa talouttasi ongelma on. Tiedostettu ongelma on helpommin korjattavissa. 
 • Lisäksi oman talouden seuranta antaa motivaatiota jatkaa ja parantaa säästäväistä elämäntapaa. 
 • Se tuo säästämiseen tavoitteellisuutta. 
 • Jos sijoitat, seuraa myös sijoitustesi menestymistä.

2. Ruokakulut
Ruoasta voi säästää muutenkin kuin vain olemalla syömättä. Itse asiassa en suosittele syömättömyyttä tai syömisen vähentämistä kenellekään. Tarkoitan ruokakulujen leikkaamista muilla keinoilla:
 • Osta ruokaa tarpeeksi, mutta vain tarpeeksi. Pilaantunut ruoka on kalleinta ostamaasi ruokaa.
 • Osta isompia pakkauskokoja. Vertaa kaupassa kilohintoja esimerkiksi lihassa.
 • Tee ruoka itse ja pakasta osa jos ruokaa on enemmän kuin kahdeksi päiväksi.
 • Syö halpoja, mutta terveellisiä ruoka-aineita kuten kaurapuuro, riisi, jauheliha, vihannekset, tonnikala, yms. Halpoja reseptejä löytyy netistä ylitsevuotavan paljon. Käytä niitä. 
 • Keskitä ruokaostokset isoon kauppaan. Käytä kanta-asiakaskorttia aina, saat näin ostoksista rahaa takaisin.  
 • Käytä ostoslistaa ja osta vain mitä siinä lukee. 
 • Älä mene kauppaan nälkäisenä(äläkä myöskään tee ostoslistaa nälkäisenä)
 • EXTREME: Syö joka päivä samaa ruokaa, sama määrä. Voit arvioida ruokamenosi huomattavasti tarkemmin, etkä joudu arpomaan kaupassa mitä ostaa.(riski ostaa turhuuksia vähenee) 

3. Liikkuminen
Suuremmissa kaupungeissa tämä on helppoa. Todennäköisesti et tarvitse autoa, vaan haluat semmoisen. Polkupyörä ja julkinen liikenne riittävät mainiosti. Lapsetkin pärjäävät ilman autoa, mikset siis sinä? Harvemmin asutulla alueella, ikävä kyllä, tämä ei ole niin helppoa, mutta toki tehtävissä. Jos jokin kulkuväline on pakko olla, voi se olla myös vanhempi pikkuauto, joka syö vähän ja on halpa ylläpitää. EXTREME: Kaupungissa: älä osta edes matkakorttia, vaan kävele tai pyöräile joka paikkaan. Harvaan asutulla seudulla: Osta auton tilalle moposkootteri. Se syö vähän ja on erittäin halpa ylläpitää.

Pikku huomio tähän, että minä omistan kyllä nykyään auton, vaikka en ihan 100% tarvitse sitä. 

4. Tupakointi ja alkoholi
Tupakointi on yksi typerimmistä asioista mitä ihminen voi tehdä. Siitä ei hyödy mitenkään ja se maksaa aivan tolkuttoman paljon. Miksi ihmeessä et lopettaisi? Jos lopettaminen ei tule kuuloonkaan, niin siirry edes sätkätupakkaan, niin voit jo säästää aika paljon. Alkoholi on yksi sosiaalisen elämän peruspilareita täällä meidän kansan keskuudessa, mutta sitä ei tarvitse juoda niin usein. Sitä voi myös juoda ravintolan sijaan kotona ystävien kesken. Todennäköisesti illasta tulee mukavampikin. Paras olisi kuitenkin jättää alkoholi ainakin lähes kokonaan, niin aamuistakin tulee mukavampia. EXTREME: Jätä pois myös kaikki nautintoaineet ja herkut, mukaan lukien kahvi, karkki, jäätelö, sipsit, yms. 

5. Säästöjen säilytys
Jos säästöjä säilyttää omalla käyttötilillä tai jopa säästötilillä, niin kiusaus kertyneiden säästöjen tuhlaamiseen on suuri johtuen rahojen helposta saatavuudesta. Tästä syystä suosittelen avaamaan tilin esimerkiksi Nordnettiin tai johonkin eri pankkiin kuin missä oma käyttötilisi on. Tämä vaikeuttaa rahojen saamista tuhlattavaksi sen verran, että suurin tuhlausvimma kerkeää laantumaan. Lisäksi suosittelen sijoittamaan rahat joko rahastoihin tai osakkeisiin suoraan, jotta kertyneet säästöt voivat "tehdä sinulle töitä" ja tuottaa näin uutta rahaa sekä ovat paremmin turvassa inflaatiolta. Esimerkiksi Nordnetissä on kuluttomia rahastoja, joiden oston minimi on vain 15€/kauppa. 

6. Korkokulut
Jos sinulla on lainoja ja kulutusluottoja useasta eri paikasta, niin yksi kannattava asia on yhdistää kaikki yhdeksi lainaksi. Tämä vähentää lainojen hoitokuluja ja todennäköisesti myös korkokuluja. Pankki ei myönnä lainaa helposti tällaiseen, joten ota pankkiin mukaan kaikkien lainojen ja luottojen viimeisimmät laskut ja perustele virkailijalle niiden avulla, miksi sinun kannattaa yhdistää velat yhdeksi ja kuinka kuukausi menosi tippuvat yhdistämisen seurauksena. Anna virkailijan maksaa uudella lainalla vanhat pois jo heti pankissa. Pankit eivät todennäköisesti suostu yhdistämään pankin omia luottokortteja uudeksi lainaksi, mutta muiden pankkien luottokortit kyllä. Voit säästää näin yllättävän paljon rahaa. Jos oma pankkisi kieltäytyy yhdistämästä lainoja, niin älä epäröi tarjota asiakkuuttasi muille pankeille. Ehdota, että jos he suostuvat yhdistämään lainat, niin siirryt täysin heidän asiakkaaksi. Pankit pitävät asiakkaista, jotka huolehtivat taloudestaan. 

7. Sosiaalinen paine
"Me lähdetään kesällä Dubaihin!" "Katso minun uutta hienoa merkkipaitaa!" "...tai autoa!" Näitähän riittää, mutta pysyttele erossa tästä kilpailusta. Se mitä muut ajattelevat sinusta ei merkitse mitään. Jos mieluummin säästät 2500€ kuin käytät sen kahden viikon lomamatkaan, niin se on sinun asiasi. Voi olla, että ystäväsi ajattelee, ettei sinulla ole varaa siihen, mutta sinä itse tiedät totuuden ja se riittää. Vaatteet ovat tästä myös hyvä esimerkki. Merkkivaatteen hinta on yksi suunnattoman kokoinen ilmapallo. Täynnä tyhjää. Saman näköisiä ja laatuisia vaatteita saa paljon halvemmalla jos siinä ei ole merkkiä näkyvillä. Yllättävän usein rikkaan näköinen ihminen on korviaan myöten veloissa ja se johtuu nimenomaan tästä kilpailusta. Halutaan näyttää kaikille kuinka hyvin menee vaikkei niin hyvin oikeasti menisikään.  Paljon suurituloisiakin ihmisiä on oikeasti konkurssin partaalla tämän kilpailun vuoksi. Se ei vain näy ulospäin. Muiden kateudella ei tee mitään muuta kuin hallaa ihmissuhteille. Sitä on turha havitella. EXTREME: Downshiftaa rajusti. Jätä kaikki materialismi taaksesi ja yksinkertaista elämääsi mahdollisimman paljon.

8. Vaatteet
Tuossa jo sivusinkin tätä, mutta älä tuhlaa ylihintaisiin vaatteisiin. Se on aivan turhaa. Voit pukeutua hyvin myös halvemmalla. Lisäksi vaatteita ei tarvitse oikeasti niin kovin paljon. Kotona voi pitää "kotihousuja" ja villasukkia. Ihmisten ilmoille lähtiessä voi laittaa vähän jotain fiksumpaa päälle, mutta ei niitä vaihtoehtoja tarvitse kymmeniä olla. Muutamia hyvännäköisiä vaatteita voi yhdistellä moneen eri tilanteeseen. Vaatteiden ei tarvitse välttämättä olla myöskään uusia. Netissä on paljon kauppapaikkoja, joista hyväkuntoisia vaatteita saa edullisesti. Lisäksi on kirpputorit, joista löytyy paljon muutakin kuin vaatteita. 

9. Kulutus tottumuksen muuttaminen
Tämä on ehdottomasti vaikein osa tätä artikkelia. Tähän on vaikea itse vaikuttaa, mutta yksi hyvä tapa on toteuttaa tämän artikkelin sääntöä numero 1.  Jotta säästämisestä voisi tulla helppoa, sen täytyy olla asia mitä haluat tehdä. Lukemalla sijoittamis- ja säästämiskirjoja sekä blogeja, autat itseäsi  muuttumaan. Ihmisen aivot ovat siitä uskomattomat, että ne uskovat asioita kun niitä tarpeeksi tyrkyttää. Jos paneudut säästämiseen ja sijoittamiseen tunteella, niin pienen ajan kuluttua huomaat, että sinua häiritsee oma poikkeava rahankäyttö sekä jopa muiden rahankäyttö. Kannattaa kuitenkin pyrkiä olemaan hiljaa jos ystäväsi ei selvästikään kaipaa apuasi. Hän kysyy kyllä neuvoa sitten kun hän haluaa tietää miten sinä sen teit. 

10. Kilpailuta palvelut
Viimeisenä, kilpailuta kaikki käyttämäsi palvelut aika ajoin. Kun tekniikka esimerkiksi internetyhteyden suhteen paranee, laskee "vanhojen" nopeuksien hinta. Se ei kuitenkaan laske sinun palvelun hintaa automaattisesti vaan sinun tulee kilpailuttaa se. Ennen 10 megan internetyhteydestä sai maksaa 35€ ja nyt sen saa jo monessa taloyhtiössä lähes ilmaiseksi. Sama koskee myös puhelinliittymiä, joihin on saatavilla välillä todella hyviä tarjouksia. Aina ei tarvitse edes vaihtaa palvelun tarjoajaa vaan riittää, että soitat ja kysyt, josko voitaisiin laittaa palvelun hinta ajan tasalle. Hyvä aikaväli kilpailutukselle on vuodesta kahteen vuoteen. Säästöä voi tulla yllättävän paljon.


Tärkeää säästämisessä on myös pitkäjänteisyys, joten älä vedä budjettiasi liian tiukalle. Jos onnistut tappamaan motivaation säästämiseen, niin riski kertyneiden säästöjen käyttämiseen on suuri. Muista siis myös palkita itsesi aika ajoin.

______

Oletko sinä säästäjä? Onko sinulla jokin vinkki kuinka säästää enemmän? 
Jaa vinkkisi kommenteissa!

5 kommenttia :

 1. Tosi hyvä postaus, mä luen ton vielä uudelleen.
  Osallistu kastehelmi arvontaan.
  Hyvää keskiviikko päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Mukava kuulla, että pidit tekstistä. Mikäs tämä kastehelmi arvonta on? En ole kuullutkaan. :)

   Poista
 2. Hyvä postaus myös minun mielestä. Sosiaaliseen paineeseen kuitenkin kommentoisin sen verran, että varsinkin nuorena kannattaa matkustella ja hankkia henkistä pääomaa ja erilaisia kokemuksia. Sitä ei voi vanhana enää niin hyvin paikata :) Matkustelun ei aina tarvitse olla kallis pakettimatka vaan äkkilähdöllä tai hyvällä lentotarjouksella voi säästää pitkän pennin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Olen samaa mieltä, että matkustaa kannattaa jos niin haluaa. Tarkoitin tekstissä sitä, ettei tee sitä sosiaalisen paineen vuoksi. Vain jos itse haluaa nähdä maailmaa. Toisille se on tärkeämpää kuin säästäminen ja se on täysin hyväksyttävää.

   Poista
 3. Muuten samaa mieltä, mut tuo matkustamisen sijaan säästäminen ihmetyttää. Matkustus on juurikin se hyvä syy säästää, ei siitä säästetä.

  VastaaPoista