tiistai 22. elokuuta 2023

Vettä virrannut Vantaanjoessa

Moi pitkästä aikaa! Toivottavasti vielä joku vanha lukija löytää tämän. Jos ei muusta, niin nostalgisista syistä! Ajattelin kirjoittaa näin heti perään 7 vuoden jälkeen uuden blogipostauksen ja vähän päivittää miten minulla nykyään menee. Viimeisin kirjoitukseni oli 10 säästövinkkiä vuodelta 2016. Luin sen juuri läpi ja ilokseni totesin itselleni, että edelleen olen asioista hyvin pitkälle samaa mieltä. Aloittaessani aikoinaan tätä blogia olin vielä nuori mies varustettuna nuoren miehen ajatusmaailmalla ja välillä se teksteissä myös näkyi. Nyt yli 7 vuotta viimeisimmän blogipostauksen jälkeen koen olevani hieman kypsempi puhumaan henkilökohtaisesta taloudesta, sijoittamisesta ja säästämisestä. Minun viimeiseen 7 vuoteen mahtuu paljon käänteitä, jotka ovat vahvistaneet kokemusasiantuntijuuttani henkilökohtaisen talouden hallinnasta, MUTTA mahtuu 7 vuoteen myös virallista oppimista alalta, kun aikuisella iällä päätin hakeutua jatko-opiskelemaan liiketalouden saralta korkeakoulututkinnon. Pidemmittä puheitta, siirrytään aiheeseen...

 

Ensimmäiseksi haluan mainita, että palo säästämiseen ja sijoittamiseen ei ole hävinnyt mihinkään. 15 vuotta sitten syttynyt oivallus siirtyä kuluttajasta säästämisen kautta sijoittajaksi on juurtunut minuun syvästi. Edelleen lähtökohtani kaikkeen on, että tuloja tulee olla enemmän kuin menoja. Alkuvuodesta 2018 työelämässäni tapahtui muutos, jonka myötä päätin hakeutua jatko-opiskelemaan. Valinta koulutusalasta ei ollut vaikea, sillä olen jo lähes polven korkuisesta lähtien ollut kiinnostunut liiketaloudesta sen kaikissa muodoissa. Erityisesti kouluun hakiessani minua kiinnosti yrittäjyys, mutta opiskeluiden edetessä siirryin hiljalleen sisäisen ja ulkoisen laskentatoimen, sijoittamisen, verotuksen sekä analytiikan pariin. Nämä liiketalouden alalajit tukevat mahdollista tulevaisuuden yrittäjyyttä, mutta myös henkilökohtaisen talouden kokonaisvaltaista hallintaa. Unelmatyöni nykyään olisikin niin yhtiöiden kuin myös yksityisten henkilöiden talouden haasteiden selättäminen konsultinomaisesti. Toistaiseksi olen kuitenkin edelleen saman työnantajan leivissä kuin aikaisemminkin. Työtehtävät ovat vain muuttuneet vuosien aikana melko paljon. Lukeudun nykyään ylempiin toimihenkilöihin ja työskentelen analytiikan parissa.

 

Osakemarkkinoilta en ole ollut täysin poissa, lukuun ottamatta ajanjaksoja vuonna 2019, jolloin olin poissa työelämästä (opiskelemassa) ja käytin säästöjäni elämiseen. Tuolloinkaan minun ei olisi ollut välttämätöntä poistua markkinoilta, mutta näin päätin kuitenkin hetkellisesti toimia. Muistan ajanjakson vuoden 2017 alusta lähes 2018 alkuun saakka, kun osakesalkkuni korreloi markkinaa lähes täysin negatiivisesti. Median kehuessa jatkuvia uusia huippuja itse painin oman salkkuni kanssa täysin päinvastaisten tapahtumien äärellä. Tämä pitkään jatkunut markkinan vastainen nöyryytys oli varmasti osa syy siihen, että poistuin lähes koko vuoden 2019 ajaksi markkinoilta. Se oli reset! Osakesijoittaminen jatkui jälleen vuoden 2020 helmikuussa, kun päädyin tutkimaan hieman tutkan alla lentänyttä ja vastikään onnistuneen käänteen tehnyttä IT-taloa, Innofactoria. Kyseisen yhtiön lisäksi minulla on tällä hetkellä salkussa myös Charles Schwabi:a, Fortum:ia, Realty income:a, Kesko:a, 3M:ää (!) sekä ruotsalaista MGI:tä(!). Näistä jälkimmäinen on vain pienenä veikkauslappuna, sillä heidän velkaa pelkäämätön asenne voi pamahtaa sormille helpohkosti, jos korkotaso ei neutralisoidu piakkoin. Julkisesti vaihdettujen lisäksi minulla on parin listaamattoman yhtiön osakkeita sekä yhtä Aktian osakerahastoa kuukausisäästökohteena. Tulen kirjoittamaan erillisen tekstin sijoituksistani myöhemmin ja tulen avaamaan siinä hieman myös nykyistä sijoitusstrategiaani.

 

Asuntosijoittaminen on tullut osaltani päätökseen, kun sain myytyä omistamani kiinteistön juuri ennen asuntomarkkinoiden suurempaa ongelma-aaltoa. Helppoa myyminen ei ollut ja kiinteistön ollessa myynnin ajan tyhjänä, tuli se myös maksamaan jonkin verran. Kirjoitan erillisen postauksen kiinteistö- ja asuntosijoittamisesta sekä minun näkemyksestä siihen. Minulla ei ole negatiivisia ajatuksia sitä kohtaan, mutta on asioita, joita tulee ottaa huomioon sijoitusasuntoa tai -kiinteistöä ostaessa. Erityisesti viimevuosina mediassa on liikkunut mielestäni vaaralliseksi luokiteltavaa informaatiota asunto- ja kiinteistösijoittamisesta ja toivon voivani toimia tasapainottavana tekijänä avatessani skenaarioita, mitä voi seurata holtittomasta velan käytöstä ja asuntovälittäjien strategisten arvonmääritysten väärinkäytöstä. Jätän tämän nyt tähän muhimaan ja toivon, että tämä herättää mielenkiintosi. Palataan aiheesta pian!

 

Kolmas aihe mistä haluan ehdottomasti puhua enemmän on säästäminen ja säästäväinen elämäntapa. Nyt eletään aikaa, kun ihmiset ovat kasvavissa määrin ongelmissa omien rahojen riittävyyden kanssa. Sähkön hinta poukkoilee sinne tänne, korot elävät omaa elämää ja kukaan ei tiedä niiden seuraavia liikkeitä, inflaatio laukkaa merkittävää vauhtia ja sen myötä jo ennestään jälkeen jäänyt ostovoima heikkenee merkittävästi. Ei siis ihme, että kokonaan uusi ryhmä ihmisiä, keskituloiset, ovat havahtuneet omiin taloudellisiin haasteisiin viime aikoina. Vika ei ole yksilöissä, mutta se ei tilannetta muuta. Tästä syystä haluaisin yrittää saada helpotusta aikaan ja mahdollisesti jonkinlaista toivon kipinää, että mahdolliset edessä olevat luopumiset eivät ole lopullisia. Palaan tästäkin aiheesta oman kirjoituksen muodossa.

 

Olipa muuten todella mukava pitkästä aikaa ottaa hetki ja kirjoittaa blogia. Toivottavasti lukijoitakin vielä on! :)

______

Olisi todella mielenkiintoista kuulla vanhoista lukijoista! Jos olet lukenut blogiani back-in-the-day, kommentoi alle, että mitä sinulle kuuluu? Onko säästäminen ja sijoittaminen edelleen mieluinen aihe ja kuinka sinun harrastaminen tällä saralla on edennyt?

 


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti