lauantai 12. maaliskuuta 2016

Efektiivinen tuotto

Ajattelin kirjoittaa tänään lyhyen tekstin efektiivisestä tuotosta koska olen huomannut, että moni sijoittaja jättää tämän asian huomioimatta tai ainakaan asiasta ei kamalasti ole ollut blogeissa puhetta. Efektiivinen tuotto on osinkotuotto alkuperäiselle sijoitetulle pääomalle. Yhtiön maksamaa osakekohtaista osinkoa suhteutetaan osakkeen hankintahintaan. Efektiivistä tuottoa voidaan näin kuvata myös todelliseksi osinkotuotoksi. Sijoittajalle, joka on jo aikaisemmin ostanut osaketta, ei ilmoitettu osinkotuotto kerro todellista henkilökohtaista osinkotuottoa.

Välittäjät ja media ilmoittaa sijoittajille osingon määrän tiedottamisen jälkeen yhtiöiden osinkotuoton ja se lasketaan suhteuttamalla ilmoitettu osinko osakkeen sen hetkiseen hintaan. Näin ollen osinkotuotto elää päivittäin. Tuotto voi olla tosiasiassa sijoittajalle joko huomattavasti suurempi tai pienempi riippuen osakkeen hankintahinnasta, osakkeen tämän hetkisestä hinnasta ja siitä, kuinka monta osingon korotusta osinkoon on hankinnan jälkeen tehty.

Ikävä kyllä kukaan ei tee tätä laskelmaa puolestasi(korjatkaa jos olen väärässä), koska hankintahintasi on vain sinun ja välittäjäsi tiedossa. Laskukaava on kuitenkin hyvin yksinkertainen.

100 x (osinko vuodessa / osakkeen hankintahinta)

Esimerkki 1:
Yhtiön tämän hetkinen osakekurssi 10€
Yhtiön osinko vuodessa 0,3€
Sijoittajan hankintahinta 6€ 

Tässä tapauksessa ilmoitettu osinkotuotto olisi 100 x (0,3 / 10) = 3%, mutta efektiivinen osinkotuotto on 100 x (0,3 / 6) = 5%

Ikävä kyllä, sama toimii myös toisin päin. Jos osakekurssi on laskenut hankinnan jälkeen on efektiivinen osinkotuotto pienempi kuin ilmoitettu. Joten tällaisessa tapauksessa kannattaa vaan tuijottaa yleisesti ilmoitettua osinkotuottoa ja olla onnellinen! Pieni valkoinen valhe itselle on hyväksyttävää.

Kokeilkaapa laskea salkkunne efektiivinen tuotto. Jos salkussanne on paljon osakkeita, jotka ovat olleet siellä vuosia, uskallan väittää, että yllätytte positiivisesti. Efektiivinen osinkotuotto myös kasvaa jos yhtiö nostaa osinkoaan. Jos osakkeen kurssi nousee osingon mukana, ei ilmoitettu osinkotuotto välttämättä muutu juurikaan. Oma efektiivinen osinkotuottoni on kirjoitus hetkellä 4,96%.

______

Oletko aikaisemmin laskenut efektiivisen osinkotuoton salkullesi? Lisättävää? Kommentoi alle.

4 kommenttia :

 1. Kiitos mielenkiintoisesta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! Nyt on ollut hieman hiljaista vajaa 2 kuukautta, mutta asiat ovat edenneet ja käsittelen niitä tulevassa kahden kuukauden kattavassa katsauksessa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Mukava kuulla, että blogini sisältö on mieluista.

   Poista