perjantai 17. heinäkuuta 2015

Miksi sijoittaminen kannattaa?

Miksi kannattaa ennemmin sijoittaa vaikka rahastoihin, kuin pitää rahat pankkitilillä? Lähes kaikki tilille säästäjät käyttävät arkumenttia "En halua hävitä rahaa.", mutta tässä kirjoituksessa näytän miksi tilille säästäjä nimenomaan häviää rahaa pitkässä juoksussa. Osake- ja rahastosijoittamisessa on kyse siitä, että raha tuottaa sinulle uutta rahaa... itsestään.

Mennään suoraan asiaan...

Mitä hyödyn sijoittamisesta?

Kivijalka sijoittamisessa on tuotto eri muodoissa. Mitä paremman riski/tuotto suhteen saa aikaiseksi salkussaan, sitä parempi. Tuotto ja riski kulkevat käsikädessä. Voi olla, että jokin yhtiö maksaa esimerkiksi 15% osinkoa vuodessa. Mikä tarkoittaa sitä, että 5000€ sijoituksella saa 750€ osinkoa vuodessa. Kuulostaa hyvältä, mutta tämä on kuitenkin melkoisen korkea osinkoprosentti ja sen vuoksi sisältää riskiä. Onko se kestävällä tasolla? Kestääkö yhtiön taloudellinen rakenne tämmöistä osinkoa? Mitä tapahtuu osakkeen kurssille, jos yhtiö päättää laskea osinkoprosenttiaan? Suomessa on varsin yleistä, että osinko saattaa muuttua riippuen siitä, miten yhtiöllä on edellisenä vuotena mennyt, eikä se kovin radikaalisti vaikuta osakkeen kurssiin. Muualla maailmassa taas osinkoprosentin laskeminen on iso asia. Yhtiöitä laitetaan järjestykseen sen perusteella, että kuinka monta vuotta peräkkäin yhtiö on nostanut osinkoprosenttiaan. Puhutaan "osinkoaristokraateista". Yhtiöistä joiden osinkoon voi aika isolla varmuudella luottaa. Tässä yksi listaus S&P 500 listan osinkoaristokraateista, jotka ovat nostaneet osinkoaan vähintään 25 vuotta yhtäjaksoisesti. Näin laadukas yhtiö on todenäköisesti hieman ylihinnoiteltu ja osinkoprosentti on ensimmäisten omistusvuosien aijan varsin pieni (<3.5%). Näiden yhtiöiden omistaminen on kuitenkin pienempi riskistä ja vuosien kuluessa osinkoprosentti nousee ja todenäköisesti myös osakekurssi, riskin pysyessä lähes muuttumattomana. Nyt pääsen siihen, että minkä takia näiden yhtiöiden tai näitä yhtiöitä omistavien rahastojen ostamista kannattaa harkita. 

Eksponentiaalinen kasvu

Kun yhtiö maksaa osinkoa ja sijoitat saamasi osingon takaisin yhtiön osakkeisiin, saat seuraavan kerran enemmän osinkoja. Kun tätä jatkaa, syntyy eksponentiaalinen arvonnousu. Kiihtyvä kehitys. Korkoa korolle. Lumipalloefekti. Miksi ikinä haluatkaan sitä kutsua. Avain tähän on se, että kaikki osingot sijoitetaan takaisin osakkeisiin tai rahastoihin. Kun yhdistetään osakekurssin nousu, kasvava osinkoprosentti ja osinkojen uudelleen sijoittaminen, saadaan aikaan varsin nopeasti kasvava salkku. Alku saattaa vaikuttaa hitaalta, mutta joka kerta kun sijoitat osingot takaisin, kasvaa seuraava osinko. Kun tätä jatketaan esimerkiksi 15 vuotta, on kasvunopeus jo päätähuimaava. Helpoin tämä on esittää kaaviona. 

Esimerkissä alkutalletus on 5000€ ja tämän lisäksi kuukausittainen talletus on 200€. Sijoitettua pääomaa yhteensä 15 vuoden aikana 41000€ (ilman sijoittamista, tämä olisi suurinpiirtein tilisi saldo 15 vuoden jälkeen). Osinkoprosentti on alussa 3,5% ja sitä korotetaan vuosittain 5% edellisen vuoden prosentista. Lisäksi osakkeen kurssi nousee 3% vuodessa. Puhutaan siis hyvin varovaisesta 6,5% vuosittaisesta kokonaistuotosta. Esimerkin lukemat ovat hyvin realistiset. 200€ kuukausisäästö työssäkäyvältä säästäjältä ei pitäisi olla kovin mahdoton saavuttaa. Pienemmälläkin summalla tosin pääsee jo hyvin pitkälle.

Sijoittajan salkun arvo 15 vuoden jälkeen 89.150€. Ilman sijoittamista loppusaldo on 41.000€ (inflaatiota,veroja ja pankkitilin korkoa ei huomioitu, vaikuttaa laskevasti)
Kuten kaaviosta huomaa, on sijoittajan ja säästäjän omaisuudessa iso ero jo 15 vuoden jälkeen. 48150€ jos tarkkoja ollaan. Sijoittajan keskimääräinen vuosituotto on 14,49%. 15 vuotta on kuitenkin aika lyhyt aika, joten heitän tähän vielä vastaavan kaavion 30 vuoden sijoitusajan jälkeen. Veroja ei ole huomioitu eli lopullinen summa on todellisuudessa pienempi.

Sijoittajan salkun arvo 30 vuoden jälkeen 789.871€. Ilman sijoittamista loppusaldo on  77.000€ (inflaatiota, veroja ja pankkitilin korkoa ei huomioitu, vaikuttaa laskevasti)
30 vuotta on jo sen verran pitkä aika, että korkoa korolle efekti kaaviossa tulee kunnolla näkyviin. Eroa sijoittajan ja säästäjän välillä on 712.871€. Sijoittajan keskimääräinen vuosituotto on 34,19%.

Tämä varmasti havainnollistaa sen miksi sijoittaminen kannattaa tilille säästämisen sijasta? 

Sijoittamisesta on muutakin hyötyä yhteiskunnalle, mutta niistä lisää toisella kertaa. Tämä artikkeli venyy muuten liian pitkäksi. :)

______

Mikä on sinun alkutilanteesi? Minkälaista summaa sinä säästät kuukaudessa? Entä alkutalletus? Kerro kommenteissa niin lasken sinulle 10 vuoden tavoitteet esimerkin mukaisilla lukemilla ja yläkanttiin 30% verolla!

8 kommenttia :

 1. Hyvä esimerkki sijoittamisen hyödyistä, pakotin jopa tyttöystäväni lukemaan tämän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe. Itse olen jo luovuttanut naisystäväni käännyttämisen suhteen. Ei onnistu. :)

   Olen huomannut, että ihmisiä on todella vaikea saada puhuttua sijoittamiseen mukaan. Sen kiinnostuksen siemen pitää löytyä käännytettävästä itsestään. Muussa tapauksessa ihmisiä alkaa vain ärsyttämään aiheesta puhuminen. Tavallaan sen takia kirjoitan tämän kaltaisia tekstejä. Ehkä joku saa sen kipinän tästä ja aloittaa oman taloutensa tarkemman tarkastelun.

   Poista
 2. Itselläni samankaltaisia kokemuksia, kun puhun sijoittamisesta ihmiselle, joka ei siitä ymmärrä tai ole kiinnostunut.

  Omassa lähipiirissä esimerkkinä eräs 19-vuotias, joka saa kuukaudessa noin 3500€ palkkaa. (Kenellä noin nuorella ylipäätään on tuollaiset tulot?). Voi mitkä mahdollisuudet hänellä olisi rikastua. Mutta autoihin, moottoripyöriin, muuhun elektroniikkaan ja kalliisiin vaatteisiin menee kaikki. Aivan kaikki. Toki nuori kaveri, eikä "myöhäistä" ole aloittaa muutaman vuoden kuluttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan nuoria ihmisiä yritän mieluiten saada "käännytettyä", mutta kyllä se vähän siltä vaikuttaa, että siinä iässä mielessä on kaikki muu kuin oma taloudellinen tulevaisuus. Kokeile hellävaraisesti ohjata hänet tähän tekstiin. Ehkä kipinä syttyy oman oivalluksen kautta helpoiten. :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta ja tervetuloa seuraamaan! Uusi artikkeli tulee pian.

   Poista
 4. Mutta miksi pitäisi saada lisää rahaa, jos sitä on jo tarpeeksi? Miksi ei vain nauttisi sen hetkisestä rahamäärästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikään ei tietysti estä nauttimasta jo saavutetusta rahamäärästä, mutta jos tavoite on esimerkiksi taloudellinen riippumattomuus, on sijoituksia oltava kohtuullisen paljon. Jotta tämä tavoite saavutetaan, täytyy sen eteen tehdä niin töitä, kuin uhrauksiakin. Säntillinen säästäminen on yksi tärkeimmistä tekijöistä jos omaa taloudellista tilannetta haluaa pysyvästi muuttaa paremmaksi. Uskon kyllä, että tavoitteen saavutettuaan voi säästämisen lopettaminen olla aika vaikeaa, koska säästäväinen kuluttaminen on juurtunut vuosien aikana lujaan. Vastakysymyksenä sinulta kysyisin, että milloin ihmisellä on tarpeeksi rahaa? Eikö olekin aika yksilökohtainen asia?

   Poista