torstai 9. heinäkuuta 2015

Ensimmäinen askel

Omassa ystäväpiirissäni on useita ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita sijoittamisesta. He sanovat "Pitäisi itsekin aloittaa!" tai "Aijon itsekin aloittaa.", mutta kukaan ei ole vielä oikeasti aloittanut. Tämä kirjoitus on niille, jotka tunnistavat itsensä noista kahdesta kommentista.

"Taivas putoaa, taivas putoaa!"


Aloittaminen voi olla vaikeaa tai helppoa. Jälleen kerran tullaan siihen, miten asian ajattelee. Mikä on asenne. Pessimistinen mieli kehittää aina tekosyita olla aloittamatta, koska...

Ei sitä saa myytyä voitolla
Se ei pidä arvoaan
Ei se tuota mitään
Ei minulla ole tarpeeksi rahaa
Ei minulla ole tarvittavaa tietotaitoa
Ei kannata
Ei tässä markkinatilanteessa
Tarjonta ja kysyntä ei kohtaa
Liikaa riskiä

Aina on joku, joka "tietää", että sijottaminen ei kannata ja hän jakaa tätä tietoaan auliisti eteenpäin. Mutta tietääkö hän todella? Onko hän itse sijoittanut joskus? Tuntemistani sijoittajista yksikään ei ole koskaan sanonut, että sijoittaminen ei kannata. Eikä yksikään ole lopettanut sijoittamista. Eikö ole hieman omituista, että yksikään sijoittaja jonka tunnen ei ole moittinut sijoittamista liian riskiseksi tai varmaksi tavaksi menettää rahaa? Ne, jotka ovat äänekkäästi saarnanneet sijoittamisen vaaroista eivät ole itse sijoittajia. He eivät tiedä mistä puhuvat.

Ihminen pelkää ja tästä syystä pessimistiset "ohjeet" uppoavat kuin kuumille kiville vaikka niissä ei ole mitään perää. Sijoittamisen puolestapuhujia katsotaan kieroon, heille nauretaan ja heitä nimitetään "taivaarannanmaalareiksi". Yleensä kuitenkin tämä "taivaanrannanmaalari" nauraa viimeiseksi. Mitä yritän sanoa on, että kuunnelkaa neuvoja, mutta kuunnelkaa niitä oikeilta henkilöiltä. Niiltä, jotka ovat tehneet asioita joista puhuvat. He tietävät mistä puhuvat.

Omat oppirahani olen maksanut


Viisi vuotta sitten, kun itse tein ensimmäisen osakeostoni, en tiennyt mitään osakesijoittamisesta. Tiesin periaatteen "osta halvalla, myy kalliilla" ja tämä oli kaikki mitä aiheesta "tiesin". Silti ostin sen ensimmäisen sijoitukseni. Tein sinä päivänä montakin virhettä. Minulla oli vain vähän rahaa (noin 400€) ja silti ostin 5 eri yhtiötä. Pahin taisi olla 2 kpl Elisan osakkeita yhteishintaan noin 30€. Onneksi olin juuri avannut tilin Nordnettiin ja kävin sen vuoksi kauppaa halvimmalla mahdollisella tasolla (3€/kauppa). Olisi kannattanut laittaa ensimmäinen 400€ yhteen osakkeeseen. Toinen virhe oli, että luulin vielä tuolloin sijoittamisen olevat osta ja myy toimintaa ja tästä johtuen tein "treidausta" muutaman osakkeen positioilla. Kaupankäyntikulut söivät lähes kaikki tuotot. Lisäksi en tutkinut yhtiöitä ollenkaan kun ostin niitä. Katsoin vain mikä on halpa ja 0,33 euroa maksava osakehan on halpa! En vain yhtään ajatellut, että MIKSI se on niin halpa tai monestako osakkeesta yritys muodostuu. Haha.. Alkaa naurattamaan kun ajattelee millä kriteereillä valitsin osakkeita tuolloin. Tässä sitä kuitenkin nyt ollaan, puhumassa sijoittamisen puolesta.

Tein virheitä ja opein niistä. Kiinnostus oppia lisää lisääntyi joka kerta kun tein uuden virheen. Varmasti menetin rahaa, mutta varmaa on myös se, että olen sittemmin saanut ne moneen kertaan takaisin, enkä enää tee samoja virheitä. Ne oli oppirahoja. Niitä maksaa ennenpitkää jokainen, mutta se tieto minkä ne sinulle antaa on tärkeämpää kuin muutama menetetty euro.

Kiteytettynä


Aloita sijoittaminen. Avaa Nordnettiin salkku ja siirrä sinne rahaa. Osta jotain osaketta ja aloita näin oppimisprosessi. Älä pelkää menettäväsi rahaa. Osakkeilla on lähes mahdotonta mokata niin pahasti että kaikki menee ja kunhan ei käytä lainavipua, osakkeilla ON mahdotonta mokata niin pahasti, että tulevaisuuskin menee. Aloita omalla rahalla ja olet turvassa. Jokainen sijoittaja on joutunut aloittamaan joskus, eikä kukaan niistä tiennyt syntyessään mitään sijoittamisesta. Rohkeasti vain peliin mukaan. Alat oppimaan välittömästi!

ALOITA NYT!
______

Mitä virheitä sinä teit kun aloitit sijoittamisen? Missä muodossa sinä maksoit oppirahoja?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti