maanantai 12. tammikuuta 2015

TWR-Tuotto - Kuinka se tehdään?

   Yksi tapa, jolla tykkään seurata salkkuni kehitystä on TWR-graafi (Time-weighted return). Se kertoo minulle salkkuni todellisen tuoton osingot mukaan laskettuna, mutta talletuksia ja nostoja ei huomioida. Tämän graafin käyttäminen on parempi vaihtoehto esimerkiksi Nordnetin omalle graafille, joka ei huomioi osinkoja laisinkaan ja näin ollen vääristää salkun dataa. Minä tykkään muutenkin tehdä kaikenlaisia laskelmia ja seurata säästötoimintani kehitystä, niin tämän graafin ylläpitäminen ei tuo juurikaan lisävaivaa. Lasken vain päivän päätteeksi salkkujeni yhteisarvon ja lisään tuloksen taulukkolaskelmaan. Jos tietokoneellasi ei vielä ole taulukkolaskentaohjelmistoa niin lataa ilmainen Open office-ohjelmisto täältä. Tämän jälkeen avaa uusi laskentataulukko, johon yksinkertainen TWR-graafi luodaan näin:1. Graafin tarkkuus
   Päätä ensin miten tarkkaa dataa haluat lisätä laskemaan. 1 päivä, 1 viikko tai miksei vaikka 1 kuukausi. Tämä määrittää suoraan sen, kuinka usein sinun tulee käydä täyttämässä taulukkoa. Voit täyttää esimerkiksi viikon tarkkuudella olevaan taulukkoon joko viikon keskiarvon tai viikon välein tarkan summan. Tässä esimerkissä teen 1 päivän tarkkuudella olevan laskelman. Jos haluat lisätä dataa viikottain niin lisää seuraavassa kohdassa olevia päivämääriä vain viikon välein. 01.01.2015 , 08.01.2015 , jne.

2. Päivämäärät
   Seuraavaksi aloita A-sarakkeen toiselta riviltä alaspäin lisäämään päivämääriä tästä päivästä eteenpäin. Voit kirjoittaa manuaalisesti kolme ensimmäistä päivämäärää, jonka jälkeen "mustaa" ne kaikki ja tartu kursorilla oikeassa alakulmassa olevaan mustaan pieneen neliöön ja vedä alaspäin. Ohjelmisto ymmärtää mitä yrität saavuttaa ja jatkaa päivämäärälistaa puolestasi niin pitkään kun haluat.

 ----------
3. Otsikot
   Lisätään seuraavaksi otsikot muihin sarakkeisiin. Klikkaa B-sarakkeen 1. riviä ja kirjoita otsikoksi "Indeksi". Täytä C-sarakkeeseen otsikoksi "Arvo" ja D-sarakkeen otsikoksi "Rahavirta". "Mustaa" sarakkeet klikkaamalla B:tä ja vetämällä hiirellä C:n ja D:n yli. Klikkaa tämän jälkeen keskityspainiketta kuvan näyttämällä tavalla.

----------
4. Laskelmat osat:
Indeksi: Tarvitsemme indeksin, jonka alkuarvo on 100 ja se on yhtä kuin salkun ensimmäinen lisätty rahallinen arvo. Indeksi on graafin muuttuva arvo.
Arvo: Salkun rahallinen arvo. Tämä arvo tulee lisätä itse joka päivä.
Rahavirta: Tähän kohtaan merkitään nostot tai talletukset kyseiseltä päivältä ja ne otetaan myöhemmin huomioon indeksiä laskettaessa.

----------
   Nyt kasassa on perusrunko ja voimme alkaa täyttämään laskelmaa. Seuraavana päivänä salkun arvo on noussut 15589 € ja rahavirta on 0. Täytämme nuo kohdat ja siirrymme B-sarakkeen kolmanteen riviin ja kirjoitamme seuraavaa " =(C3/C2*B2) ". Suomeksi tuo on "Tämän päivän arvo jaettuna eilisen päivän arvolla kerrottuna eilisen päivän indeksillä." Tämä laskutoimitus antaa tämän päivän indeksiarvon.
   Seuraava päivä.. Arvo on 16239 € ja rahavirta on +300 €. Nyt ottaaksemme huomioon rahavirran meidän tulee vähentää se indeksilaskusta, muttei "arvo" ruudusta. Eli kirjoitan B-4 ruutuun: " =(15939/C3*B3) ".   Tähän tapaan homma jatkuu hamaan tulevaisuuteen. Näytän kuitenkin vielä kuinka tästä saadaan aikaan graafi, joka piristää päivää näyttämällä iloisesti, kuinka mahtavasti salkulla menee. 6.26% kahdessa päivässä ;).

1. Valitse kaikki käytössä olevat kentät kuvan mukaisesti.

----------
2. Klikkaa "kaavio"-painiketta luodaksesi kaavion ja päästäksesi muokkaamaan sitä.

----------
3. Valitse kaaviotyypiksi "Viiva" ja sieltä kolmas vaihtoehto "Vain viivat".

----------
4. Siirry kolmanteen vaiheeseen "Arvosarjat" ja poista sieltä kaikki muut arvosarjat paitsi "Indeksi". Tämän jälkeen voit klikata "Valmis" ja näet edessäsi TWR-graafin.

----------

   Tähän graafiin voi lisätä myös eri pituisia Moving average-kuvaajia, mutta ehkä siitä joskus toisella kerralla. Tämä teksti alkaa olemaan jo melko pitkä. Käytän itse tätä kaaviota paljon ja täytän sitä aina kun kerkeän, mutta välillä jää päiviä väliin. Väliin jääneet päivät kopioin edellisestä "arvo"-merkinnästä, kunnes kaavio on taas ajantasalla. Tämä saa aikaan tasaisen kohdan graafissa, mutta sen suurempaa vahinkoa se ei aiheuta. Kopioin myös viikonloppuisin perjantain arvon lauantaille ja sunnuntaille. Kokeilkaa tätä parin kuukauden ajan ja verratkaa graafia Nordnetin esittämään kaavioon. Toki tämän kahden kuukauden aikana pitäisi tulla myöskin osinkoja, jotta ero olisi huomattava. Kiitos sinulle, joka jaksoit lukea loppuun asti!
----------

Mitä mieltä olet tämänkaltaisista how-to kirjoituksista? Saitko teksistä mitään uutta tietoa?

3 kommenttia :

 1. Tuo kaava minun mielestä toimii muodossa =(C3+D3)/C2*B2, jolloin ei tarvi erikseen laskea "käsin" arvoa. Rahavirta vain merkitään miinus ja plus merkillä lukua syöttäessä (vain miinus pitää antaa). Esim. -300

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin toimii. Nykyään se on minulla ollutkin käytössä ja näin laskelmasta on tullut täysin automaattinen. Vain päivän arvo ja rahavirta pitää syöttää sekä kopioida indeksikoodi edelliseltä päivältä. Isoin työ on laskea päivän arvo.

   Taulukkolaskentaohjelmisto on ehdottomasti yksi niistä työkaluista, joita suosittelen kaikkia opettelemaan. Itsekään en ole mestari, mutta suunnaton hyöty siitä on ollut siltikin. Myös asuntojen kannattavan hinnan määrityksessä excel on ollut hyödyksi. Siihenkin olen rakentanut "automaattisen" laskurin, johon syötetään faktat ja laskuri kertoo hinnan mitä kannattaa maksaa. Täysin matemaattisesti tosin, eli ei ota huomioon aluetta, talon kuntoa, tms. Suuntaa antaa kuitenkin.

   Poista
 2. I just like the helpful info you provide on your articles.
  I'll bookmark your blog and test once more right here
  regularly. I am somewhat certain I will learn many new stuff right right here!
  Good luck for the next!

  VastaaPoista