lauantai 10. tammikuuta 2015

Ajatuksia pahan päivän varalle.

   Säästämis- ja sijoitustoiminnassa oleellista on kylmäpäisyys ja jumalallinen itsehillintä. Näitä piirteitä ei kaikissa ole ja sellaiset ihmiset tarvitsevat ajatusten ohjausta, jotta virheitä ei pääse tapahtumaan liikaa tällaisina epävarmoina aikoina. Listaan tähän itse käyttämiäni ajatuksia, jotta omat paniikkinapin painallukset ja heräteostokset jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.

1. "En ole tehnyt tappiota latiakaan, jos en ole myynyt mitään tappiolla."

   Romahduksen osuessa kohdalle usein huomaan ajattelevani, että sinne meni taas x määrä rahaa. Tämähän ei pidä ollenkaan paikkaansa ja sitä minun pitää aina itselleni muistuttaa. Tappio on todellinen vasta sitten kun olen sulkenut position tappiolla. Tähän päivään mennessä, en ole sulkenut ainuttakaan tappiollista positiota. Vain tankannut niitä.

2. "Selittämättömät romahdukset ovat alennusmyyntejä, hyödynnä ne!"

   Taantuman aikaan osakkeilla on tapana painua alaspäin. Alas menee myös osakkeet, jotka eivät ole sitä "ansainneet" ja silloin niitä nimenomaan kannattaa ostaa. Vaikka omistamani yhtiön pörssikurssi laskee, en myy sitä paniikissa vaan päinvastoin. Osta sitä lisää, jotta omistusteni keskihinta laskee.

3. "Aika maksaa menetetyn markkina-arvon takaisin."

   Tähän käy hyvin esimerkiksi viimeaikoina raa'asti hakattu Seadrill (SDRL). Seadrill on tällä hetkellä omassa salkussani 63% tappiolla. Tiedän, että tämän tappion selättämiseen menee aikaa, mutta ennen pitkään se on selätetty tulevaisuuden osinkojen ja arvonnousun ansiosta. Tappiolla en myy ellen tarvitse verovähennyksiä. 

4. "Jos lehti sanoo jotain, älä välitä siitä. Se laiva meni jo."

   Media on ennustuksissaan ja suosituksissaan varsin hidas. Yleensä siinä vaiheessa kun suomalainen media puhuu julkisesti jonkin tietyn osakkeen hyvistä mahdollisuuksista, on paras osto- tai myyntihetki jo pitkästi takapäin. Ikävä kyllä, sijoittamisessa ne kannattavat osakkeet tulee löytää itse. Sokeasti median tai "foorumin" hehkutuksiin luottamalla menettää suurella todenäköisyydellä ne parhaat ostopaikat. Toki joidenkin arvo-osakkeiden kohdalla ostoajankohdalla ei ole juurikaan väliä mikäli tarkoitus on omistaa yhtiötä pitkään.

5. "Kumpi on pahempi? Olla toisen alaisena koko elämä vai olla ilman tavaraa jota en tarvitse?"

   Ostohimo, "pakko saada!", "tarvitsen tätä!", "haluan tämän!", "palkitsen itseni!". Syitä ja selityksiä on monia ja koska oma mieli on ne itse keksinyt, on niiden hylkääminen vaikeaa. Kysymällä itseltäni kyseistä kysymystä tiukan paikan tullen, vältän turhat ostokset ja pysyn oikeilla raiteilla säätämisen suhteen. Minun ansiot ovat sen verran pienet, että jos teen ylimääräisiä heräteostoksia niin raha ei riitä säästötavoitteeseen.

6. "Älä pysähdy ennen maalia!"

   Aina välillä tulee tunne, että elämässä on paljon muutakin kuin säästäminen ja sijoittaminen. Ja, että menetän jotain, kun en käytä rahojani hauskuuteen. Minun maali on se hetki kun voin omistaa elämäni itselleni ja hauskuudelle niin halutessani. Jos nyt tuhlaa liikaa hauskuuteen, niin minun itse asettama maaliviiva siirtyy kauemmaksi. Tietenkin hauskaa pitää elämässä olla vaikka säästäisikin, mutta ei siihen tarvitse käyttää paljon rahaa.

______

Onko sinulla mitään ajatusta, mikä pitää sinut raiteilla? Tunnistako itsesi näistä tilanteista, joissa minä usein painin itseni kanssa?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti