maanantai 9. toukokuuta 2016

Tuleva talouskriisi ja minun strategia

Viime aikoina on paljon puhuttu maailman markkinoiden tilasta ja siitä kuinka korjausliike tulee tapahtumaan kohtalaisen pian lähitulevaisuudessa. En pidä tätä lainkaan mahdottomana. Jopa odotan sen tapahtuvan. Syitä tähän on paljon. Jostakin olen lukenut arvion, että markkinat romahtaa historian valossa noin 7 vuoden välein. Ja pienten kriisien taajuus kasvaa kokoajan. Lehman Brothersin konkurssista on nyt kulunut jo yli 7 vuotta. 2011 alkaneen Euroopan velkakriisin vaikutukset markkinoihin pehmustettiin painamalla suuria määriä rahaa ja ostamalla kriisivaltioiden velkakirjoja. Ikävä kyllä tämän seurauksena tuleva kriisi tulee olemaan suurella todennäköisyydellä historian suurimpia ja se tulee vaatimaan suuria muutoksia talousjärjestelmään. Kaikki talouden osa-alueet ovat sakkaamassa kerralla. Eri tahojen vastuuttoman velkaantumisen aiheuttama valuuttakriisi tulee todennäköisesti laukaisemaan uuden pankkikriisin. Tämä nostaisi ennen pitkää korkoja, mikä taas puhkaisisi Suomen (pienehkön) asuntokuplan. Osakemarkkinat romahtaa yleisen epäluottamuksen ja yhtiöiden rahoitusongelmien vuoksi. Yksi suuri ongelma tässä on se, ettei maailmassa ole enää tahoa, joka voisi estää tämän kriisin syntymisen. Kun ongelman eskaloitumista pitkitetään elvyttämällä(rahaa painamalla), siirtyy se vain myöhemmäksi ja kasvaa suuremmaksi ongelmaksi. Lehman Brothersin konkurssin jälkeen talouskasvu on ollut keinotekoista. Talouskasvun tulisi vaikuttaa kaikkiin ihmisiin ja jo vuosien ajan tilanne ei ole ollut näin. Elvytysrahaa ei ole valunut kuluttajille vaan omistajille. Ne joilla on rahaa elävät leveämmin kuin koskaan ja köyhien/keskiluokan oloja kurjistetaan päivä päivältä. Kuulostaako tämä mielestänne talouskasvulta tai valtion positiiviselta kehittymiseltä? Tämä on monisyinen asia ja sitä on aika vaikea pukea sanoiksi lyhyessä artikkelissa. Tämä meni nyt vähän foliohattuiluksi, mutta minun mielestä järkevin ratkaisu olisi nyt vain antaa kriisin tulla ja puhdistaa ilmaa. Se kun tulee ennen pitkää joka tapauksessa.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut kapitalismista ja siitä mitä se nykyään on. Viime vuosisadalla kapitalistit olivat rakentamassa länsimaista hyvinvointia. Teollisuus kukoisti ja sen myötä työtä oli paljon tarjolla. Valtioilla oli omaa tuotantoa ja tuonti oli pienemmässä roolissa. Elintaso oli kohtalaisen hyvä, kohtalaisen suurella osalla ihmisistä. Tämä kehitys vaihtoi suuntaa kun ns. riistokapitalismi hiipi pikkuhiljaa kuvioihin. Yritysten omistajia ja johtajia alkoi pikku hiljaa kiinnostamaan enemmän voitto kuin yhteinen hyvä. Työpaikkoja on sittemmin vähennetty erittäin paljon, tuotantoa siirretty halpamaihin ja automatisointia on käytetty aina kun mahdollista. Lisäksi käytetään mahdollisimman halpaa vuokratyövoimaa kun tarvitaan ihmisten käsiä ja leikataan jatkuvasti reaalipalkkoja sekä luontaisetuja. Osittain syy tähän löytyy ylituotannosta ja maailmanlaajuisesta hintakilpailusta, mutta myös osittain ahneuden aiheuttamasta kuluttajapulasta. On syntynyt riistokapitalismin aika ja uskon, että se aika on nyt tulossa tiensä päähän. Yksi tärkeä sääntö yrittäjyydessä on unohtunut. Pitää antaa jotain, että voi saada jotain takaisin. Toinen tärkeä asia mikä nykyiseltä yritysjohdolta on unohtunut on, että kuluttaja = työntekijä. Jos työntekijän elintasoa lasketaan, niin kuluttaminen vähenee, mikä näkyy suoraan yritysten viivan alla - myös B2B yrityksillä. Huomatkaa kuinka vähän aikaa ns. riistokapitalismin aika kesti. Se ei ole kestävän talouskasvun ainesosa. Tai no eihän se vielä ole loppunut, mutta uskon, ettei se enää montaa vuotta kestä.

Mikä on minun strategiani kun kriisi vihdoin koittaa? Lyhyt vastaus tähän on, että ei mikään. Koska sijoitusstrategiani on "osta ja pidä", niin kriisin romuttamien osakkeiden ostaminen laskee osakkeitteni keskihankintahintaa. Se on ainut asia mihin pyrin. Lasku tulee olemaan todennäköisesti varsin nopea ja tästä syytä pyrin viivyttämään ostoja sen verran, että kun aloitan ostot, niin suurin pudotus on jo takana. Parin kuukauden ostotauko pitäisi riittää. Toki kriisissä on monta osaa, jotka laukeavat ketjureaktiona, joten lasku tulee olemaan ainakin osittain porrastettu.

Kriisin koittaessa kannattaa muistaa, että maailman laajuisen kriisin aiheuttama lasku ei johdu välttämättä yhtiöstä itsestään. Se johtuu sijoittajien luottamuksen puuttumisesta. Luottamus yrityksiin saattaa mennä muistakin syistä kuin yhtiön omista toimista. Sijoittajilla on myös tapana toimia laumana. Kun osa sijoittajista alkaa myydä, niin muutkin myyvät, koska he pelkäävät, että yhtiö romahtaa totaalisesti tai menee jopa konkurssiin. Sehän on aivan absurdi ajatus jos puhutaan laadukkaasta yhtiöstä, mutta paniikissa oleva sijoittaja ei kykene ajattelemaan rationaalisesti ja myy yhtiön osakkeet hädissään pois. Ajatteleminen kannattaa tehdä näin ollen jo ennen kriisiä.

Kiteytettynä sanoisin, että jatkakaa osakkeiden ostamista kriisinkin aikana. Vaikka ajatus on villi, niin lopulta voittaja on todennäköisesti se, joka on näin tehnyt. Maailmantalous löytää kyllä ennen pitkää taas uransa ja uusi nousu voi alkaa puhtaammalta pöydältä. Niille, jotka aikovat voittaa markkinat pelaamalla, haluan toivottaa onnea veikkaukseen. Itselläni ei ole aikomusta lähteä peliin mukaan.

______

Mikä on sinun strategia talouskriisissä? Kuinka laajaksi uskot kriisin kehittyvän?
Kerro kommenteissa näkemyksesi.

2 kommenttia :

  1. Romahduksessa pyrin pysymään sijoitusstrategiassani. Ostoja pitää uskaltaa jatkaa suunnitelman mukaan. Olen hajauttanut sijoitukseni laajasti, jotta jostakin olisi aina järkevästi saatavissa rahaa ostoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tarkoitatko, että rahoitat uusia ostoja vanhojen myynnillä? Pidätkö käteiskassaa lainkaan?

      Poista