Harrastelijasijoittajalla on usein ongelma. Mihin osakkeeseen sijoittaa? Erilaisia tapoja sijoituskohteen valintaan on olemassa useampiakin. Käyn tässä läpi joitakin keinoja valita sijoituskohde. Kaksi ensimmäistä toimii paremmin ammattimaiselle sijoittajalle ja kolmas on enemmänkin harrastelijoille, joilla ei ole aikaa tai kiinnostusta seurata ja tutkia yhtiöiden tulosraportteja ja toimialojen suhdanteita, mutta jotka haluavat hyötyä kahdesta ensimmäisestä menetelmästä.
1. Fundamentaalinen analyysi (Fundamental analysis),
Eli perustavaa laatua oleva analyysi yrityksestä ja sen taloudellisesta tilasta. Tämä menetelmä vaatii aikaa ja asiantuntemusta. Menetelmä perustuu siihen, että kaikki yhtiön menestymiseen vaikuttavat tekijät otetaan huomioon, kuten toimialan yleistilanne, yhtiön tulosraportit ja vuosikertomukset, osinko, maailman talouden yleistilanne ja kuinka se vaikuttaa tutkittavaan yhtiöön, yhtiön johto ja sen muutokset, valuuttakurssit, yhtiön markkina-alueiden talouden tila ja paljon muita toinen toistaan pienemmiltä vaikuttavia asioita. Fundamentaalinen analyysi on syy siihen, että kun esimerkiksi amerikassa tapahtuu taloudessa negatiivisia muutoksia, niin se vaikuttaa laskevasti myös suomalaisten yhtiöiden osakkeen hintaan. Tämä keino valita sijoituskohde on normaalisti ammattilaisten käytössä ja he sekoittavat tätä usein seuraavaksi esittelemääni keinoon.
2. Tekninen analyysi (Technical analysis),
Tekninen analyysi perustuu osakekurssin historian seurantaan. Teknisen analyysin avulla siis ennustetaan kurssin tulevia liikkeitä. Parhaiten tämä keino toimii valuuttamarkkinoilla sen suuren koon vuoksi, mutta samaa menetelmää käytetään myös osakkeissa. Tässä menetelmässä sijoittaja etsii kurssihistoriaa kuvaavasta käyrästä tai "kyntteliköstä" kuvioita, jotka kertovat sijoittajalle tulevasta kurssin muutoksesta. Nämä kuviot ovat ennaltamäärättyjä ja ne toimivat sen takia, että niin moni sijoittaja ja sijoitusrobotti noudattaa näiden kuvioiden suosituksia. Tavallaan siis teknisen analyysin toiminta perustuu teknistä analyysia käyttävien sijoittajien toimintaan. Monimutkaista. Huh! Näiden kuvioiden lisäksi sijoittajat pyrkivät löytämään ns. trendin eli osakkeen yleisen suunnan. Kuvaajassa on aina niinsanottua "melua"(eng. noise) eli pientä kurssin heiluntaa suuntaan ja toiseen. Tämän melun joukosta pitää löytää trendi, että kuvioita voi tulkita oikein. Tekninen analyysi on iso aihe, enkä nyt aio kirjoittaa siitä enempää. Ehkä voisin joskus kirjoittaa siitä oman artikkelin, joka avaisi vähän enemmän tätä menetelmää.
3. Ammattilaisten seuraaminen eli reppuselkäsijoittaminen (piggyback investing),
Ammattilaissijoittaja pääsääntöisesti tietää mitä tekee ja monesti jos hän tekee ison liikeen, esimerkiksi myy kaikki omistuksensa jostain yhtiöstä, sille on olemassa jokin hyvä syy. Käytössä on ollut todenäköisesti monia eri menetelmiä todeta hyvä sijoitus. Reppuselkäsijoittaja seuraa tarkasti suursijoittajien toimia ja toimii heidän esimerkin mukaisesti. Jos sijoitusguru Warren Buffett ostaa jotain isosti, reppuselkäsijoittaja ostaa myös samaa osaketta. Omasta mielestäni kun tähän menetelmään sekoittaa vähän fundamentaalista analyysiä ja maalaisjärkeä, niin syntyy aika toimiva menetelmä aloittelevalle sijoittajalle. Missään nimessä en sano, että pitää toimia sokeasti samalla tavalla kuin suursijoittaja, mutta heidän liikkeensä yleensä kertovat oikean suunnan. Itse pitää kuitenkin tutkimalla asiaa todeta se, että haluaa sijoittaa kyseiseen yhtiöön. Tähän sekoitukseen kun vielä heittää sekaan ripauksen teknistä analyysiä, niin ostoajankohdankin voi ajoittaa kurssin lyhyen ajan pohjiin. Erittäin toimiva menetelmä niille, jotka eivät pysty seuraamaan markkinoita ammattilaisen tavoin.
Blogi taloudellisesti helpomman elämän tavoittelusta säästämällä ja sijoittamalla.
Mielenkiintoinen teksti. Itse pienosakesijoittajana seuraan ammattilaisia eli juuri mainitsemaasi (piggyback investing). Olen huomannut uuden optiokaupankäynnin olevan nostamassa päätään keski-euroopassa. Se on binäärioptiokaupankäyntiä ja haluaisinkin mielipiteesi tästä.
VastaaPoista