Säästämisen aloittaminen on vaikeaa, koska lähtökohta on 0€ tai jopa pitkästi negatiivisella puolella mahdollisten lainojen takia(niin kuin minulla oli). Tämä saa aikaan sen, että tulosta ei tunnu tulevan tarpeeksi nopeasti pitämään intoa yllä. Onneksenne voin kuitenkin ilmoittaa, että oli taloutesi nykytila mikä tahansa, säästäminen kannattaa aloittaa NYT ja se palkitsee varsin nopeasti. Palkitsemisella en tarkoita rikastumista vaan tarkoitan sitä hetkeä kun huomaat, että "Hei, tämähän toimii! Säästöni kasvavat!". Säästettävä summa voi olla kuinka paljon tai vähän tahansa. Sen merkitys pienenee kun sijoitusten määrä kasvaa.
Kun säästämistä ja sijoittamista aloittaa, on tärkeää, että sinulla on päätavoite ja pieniä välietappeja matkallasi kohti tavoitettasi. Esimerkiksi vuosittainen tavoite säästää X-määrä rahaa ja/tai kuukausittainen ehdoton säästötavoite, jonka suoritat heti kun raha siunaantuu tilillesi. Nyt jotta tiedät saavuttaneesi välietapin, sinun tulee pitää jonkinlaista kirjaa säästötoimistasi. Ihan normaali kynä ja paperi toimii hyvin jos ei halua opetella taulukkolaskentaa tietokoneella. Yksikertaisesti säästöjen määrän seuraaminen riittää, mutta mukaan saa muitakin mausteita, niin toivoessaan. Esimerkiksi säästöprosentti tuloista, osinkojen määrä kuukausitasolla, osinkojen osuus tuloista prosentteina, yms. Mitä enemmän keksit seurattavaa ja parannettavaa säästötoiminnassasi, sitä enemmän innostut asiasta. Esimerkiksi osinkojen osuus tuloista kasvaa aina kun ostat osinkoa maksavaa yhtiötä salkkuusi. Kun sen huomaa kirjanpidossa, se antaa uskomattomasti voimaa yrittää ylittää itsensä uudestaan ja uudestaan. "Tässä kuussa osuus oli 13%. Seuraavassa kuussa haluan sen olevan 14%!"
Nyt kun sinulla on toivottavasti joku tavoite johon tähtäät, niin seuraava askel on päättää tahti. Toisin sanoen kuinka paljon voit säästää kuukaudessa. Älä sano 0€. Se saa ajatuksesi ja intohimosi sammumaan sekä tappaa haaveet paremmasta taloudesta. Kenenkään talous Suomessa ei ole siinä kunnossa, että ei voisi säästää yhtään mitään. Kun olet laskenut menosi ja tehnyt budjetin niin laske prosentti tuloistasi jonka voit säästää. vaikka 5% tai 10%. Mieluiten kuitenkin 15% jos se on taloudellesi mahdollista. Alussa säästöjen määrällä on eniten merkitystä, mutta isompi säästöprosentti auttaa vain nopeampaan alkuun. Mitään muuta merkitystä sillä ei ole. Vaikka 1%:lla kuukaudessa pääsee alkuun, tosin se alku on jo ehkä hieman liiankin hidas. Äärimmäisen tiukallekkaan budjettia ei kannata vetää, jotta ei joudu kajoamaan säästöihin pienien yllättävien menojen osuessa kohdalle.
Kun olet päättänyt säästöprosentin aloita säästäminen heti! Kun kuukausittaiset tulot tulevat tilillesi niin laske heti säästöprosenttisi mukainen määrä rahaa ja siirrä se heti säästöön/sijoituksiin. Esimerkiksi Nordnet.fi verkkopankkiin, joka on säilytyskuluton osakevälittäjä. Osta rahoilla sinulle sopivia sijoitusinstrumentteja kuten osakkeita tai rahastoja. Jos säästettävä raha on pieni, niin suosittelen Nordnetin omia kuluttomia rahastoja, koska niissä ei ole kaupankäyntikuluja laisinkaan. Tosin nämä rahastot sijoittavat kaikki tuotot takaisin osakkeisiin eivätkä näin ollen jaa niitä osingon muodossa omistajilleen. Toisaalta tämä on hyväkin asia, sillä veroja ei tarvitse maksaa kuin vasta siinä vaiheessa kun myy rahasto-osuutensa voitolla.
Tässä oli yksinkertainen alkusysäys säästämiseen ja sijoittamiseen. Toimi näin muutama kuukausi ja huomaat kuinka säästösi kasvavat yllättävästi. Korkoa korolle efekti toimii sitä paremmin mitä nuorempana aloitat, joten aloita säästäminen ja sijoittaminen NYT!
____
Onko sinulla ideoita uudelle säästäjälle? Mikä sinua on pidätellyt sijoittamasta? Jää ihmeessä seuraamaan blogiani ja matkaani taloudelliseen vapauteen.
Blogi taloudellisesti helpomman elämän tavoittelusta säästämällä ja sijoittamalla.
perjantai 20. helmikuuta 2015
Pelko pois ja säästämään!
Tunnisteet:
Budjetti
,
kuukausimenot
,
Osakesäästäminen
,
pakkosäästäminen
,
Rahastot
,
Rikastuminen
,
Sijoittaminen
,
Säästäminen
,
Talous
,
Taulukkolaskenta
,
Verotus
Tilaa:
Lähetä kommentteja
(
Atom
)
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti