lauantai 1. joulukuuta 2012

Rikastumisen kymmenen sääntöä

1. Hanki töitä

   Niin naurattavan päivänselvältä kuulostava neuvo, mutta kuinka monen työttömän ihmisen olet kuulut kertovan rikastumishaaveistaan. Toki rikastuminen ja tarkemmin sanottuna äkkirikastuminen voi osua myös työttömän kohdalle, mutta rikastuminen kuin ihmeen kaupalla on... ihme ja siihen luottavalla on kevyesti sanottuna hieman turhan suuret odotukset. "Töitä tekevälle riittää" kuuluu sanonta ja ainakin omalla kohdalla näin on myös aina ollut. En sano, että kaikki jotka työttömänä joutuvat olemaan sitä välttämättä haluavat, mutta omalla aktiivisella etsimisellä ja työtä pelkäämättömällä asenteella, töitä pitäisi löytyä varsin nopeasti. Pitää vain pitää mielessä, että työ kuin työ on työtä ja siitä maksetaan. Loppujen lopuksi rikastumiseen tarvitsee pääomaa ja työ on loistava keino hankkia sitä.

2. Ole rohkea

   Pääasiassa riskitön sijoitus on huono sijoitus. Sijoittajan ottaessa riskiä hänelle maksetaan sen ottamisesta. Mitä enemmän riskiä on, sitä enemmän hänellä on mahdollisuutta tienata sillä. Esimerkiksi tähän neuvoon sopii täydellisesti oma asunto. Moni ihminen elää omassa asunnossa, josta on maksettu jo puolet lainasta tai jopa kokonaan. Jos asunto on maksettu kokonaan, niin sinulla on koko asunnon tämän hetkisen arvon verran pääomaa sidottuna siihen, eikä se kasva kuin mahdollisen asunnnon arvon nousun verran. Pahimmassa tapauksessa arvo laskee. Oma asuntosi jossa asut ei myöskään luo sinulle positiivista kassavirtaa vain negatiivista sellaista. Makuutat siis pienellä riskillä pääomaasi sijoituksessa, joka ei tuota sinulle juuri mitään vaan nakertaa mahdollisuutta uuden pääoman kertymiseen. Sääntönä voisi pitää, että omassa asunnossa jossa asut olisi pääomaa kiinni enintään 20% nettovarallisuudestasi. Nettovarallisuus on koko omaisuudenarvo, josta on vähennetty kaikki velat. Asunnon arvosta jäljelle jäävä osuus on sijoituslainan vakuutena, jonka olet sijoittanut paremmin tuottaviin kohteisiin. Esimerkiksi sijoitusasuntoihin tai korkeamman riskin osakesijoituksiin.

3. Elä kuin köyhä

    Elä kuin köyhä kunnes voit elää kuin rikas. Miksi tarvisit omaksi asunnoksesi 4h+k+kaikki hienoudet vaikka asut puolisosi kanssa siinä kahdestaan. Miksi tarvisit hienon uuden auton jos vanhasi vielä toimii liki moitteettomasti? Tai jos asut Helsingissä, tarvitsetko tosiaan autoa? Miksi sinun pitäisi käydä kerran viikossa hienossa ja arvostetussa (lue kalliissa) ravintolassa syömässä, kun kotonasi voisit tehdä samat ruuat huomattavasti halvemmalla? Miksi sinun pitää harrastaa kallista harrastusta kuten golfia tai purjehdusta, vaikka se syö jokaisella mailan heilautuksella tai purjeen nostolla pääomaasi? Miksi sinun täytyy käyttää merkkivaatteita, vaikka merkittömätkin vaatteet peittää vartalosi samalla tavalla?
   En tiedä oletteko huomanneet, että oikeasti töitä rikkauksiensa eteen tehneet ihmiset ovat "pihejä". Todellisuudessa kyse ei ole piheydestä vaan siitä, että he tietävät ja ovat soveltaneet tietoaan siitä, että rikastuminen on mahdotonta jos kulutat heti pääomasi  kun se sinulle siunaantuu. Rikastumisen edellytys on se, että raha tekee sinulle töitä ja jos annat sen rahan pois, se tekee jollekkin toiselle töitä. Tämän asian oivaltaminen ja aidosti ymmärtäminen on ehdottoman tärkeää! Tuhlaamalla ei rikastu. Tuhlaamalla köyhtyy. Sijoita kaikki tuotot takaisin kasvamaan.

4. Ei huonoa velkaa

    Luottokortit ja käyttöluotot ovat erittäin kalliita ja niillä hankittujen sijoitusten tulisi tuottaa todella hyvin jo maksaakseen itsensä, saatika tuottaakseen sinulle lisää varallisuutta. Jopa matalan koron aikaan (jota nyt kirjoitus hetkellä eletään) huonojen luottojen korot ovat noin 6-7%, jotkut jopa enemmän. 6-7% tuotto on jo hyvä tuotto normaali olosuhteissa, mutta jos pääoma on peräisin huonoista lainoista on tuotto silloin 0% eli todellinen tuotto on inflaatio mukaan laskettuna negatiivinen. Vaihtoehto huonolle lainalle on sijoituslaina, jonka vakuutena toimii oman asunnon lainoittamaton osa. Lainoittamattoman osan suuruus kasvaa jos asunnon arvo kasvaa tai jos olet saanut maksettua asuntolainaasi pois. Vakuudeksi sijoituslainalle käy myös osakeomistukset tai rahasto-osuudet. Sijoittamista lainalla pidetään yleisesti uhkarohkeana ja vaarallisena, mutta jos haluat rikastua, sinun pitää se riski kantaa. Riskiä voi pienentää sijoittamalla turvallisempiin instrumentteihin. Esimerkiksi sijoitusasuntoon, mutta tuoton pitää olla enemmän kuin korko+inflaatio. Älä pelkää käyttää vakuudellista velkavipua.

5. Hajauta

    Riskejä sijoittaja joutuu aina kantamaan, mutta hajauttamalla sijoituksia eri aloille ja sijoitusluokkiin kokonaisriski saadaan maltilliseksi. On hyvin epätödennäköistä, että osakemarkkinat maailmalaajuisesti, asuntojen hintataso, metsän hinta ja maailmanlaajuinen korkotaso romahtaisivat kaikki samaan aikaan. Se on suorastaan mahdotonta. Jonkin sijoituksen arvo saattaa tippua, mutta ellei sinulla ole kaikki varat siinä kiinni, se ei ole henkilökohtainen katastrofi. Hajauttamalla sijoituksia saat mielenrauhaa. Stressi on henkisesti todella raskas taakka.

6. Suunnitelma

   Määritä itsellesi päämäärä, jonka jälkeen koet olevasi rikas. Kun tämä päämäärä on saavutettu voit lopettaa rikkauksien haalimisen ja alkaa nauttimaan työsi hedelmistä ja elämästä. Kun lopullinen päämäärä on tiedossa, suunnittele miten aijot sinne päästä ja kirjoita suunnitelma mahdollisimman yksityiskohtaisesti ylös. Mitä sijoitusinstrumenttejä aijot käyttää ja mihin instrumentteihin varat lopulta jäävät. Kun suunnitelma on valmis, pysy siinä ja seuraa sitä määrätietoisesti. Älä pysähdy kesken matkan, äläkä harhaile sivuraiteille. Ole määrätietoinen!

7. Pidä kirjaa

   Kirjanpito on yllättävän tärkeää niin bisneksen sujumisen kannalta kuin myös motivaation pysymisen kannalta. Sijoitustoiminnan kannalta kirjanpito on tärkeää, koska sinun tulee olla perillä menoista ja tuloista täydellisesti jotta voit vähentää menot oikein verotuksessa. Menojen vähentäminen on tärkeää, koska siinä tehdään suuret määrät säästöjä. Motivaation kannalta asian on yksinkertainen. Seuraamalla sijoitustesi kehitystä motivaatiosi "askeettiseen" elämään säylyy huomattavasti paremmin. Jos sijoituksia ei seuraa aktiivisesti alkaa pian tuntumaan siltä, että kehitystä ei tapahdu ja motivaatio katoaa. Kiusaukset takaisin tuhlaavaiseen elämään kasvaa ja koko saavutettu pääoma on vaarassa.

8. Opiskele

   Opiskelulla en tarkoita peruskoulun jälkeistä opiskelua vaan tarkoitan itseopiskelua(Kirjat,blogit,internet,yms.) ja erilaisten sijotuskurssien ja seminaarien läpi koluamista. Tieto on arvokasta pääomaa, koska se antaa sinulle mahdollisuuden tienata. Se on myös pääomaa, joka ei kulu kun sitä käyttää. Ja sitä saa lisää aina kun haluaa. Opiskelemalla eri sijoitusmahdollisuuksia ja niiden käytännön "salaisia" taitoja(esimerkiksi verovähennykseen kelpaavat kulut) voit luoda itsellesi paremmat lähtökohdat ja puitteet toteuttaa suunnitelmaasi. Tiedon myötä mahdollisuus onnistumiseen kasvaa huomattavasti. Jos aihe on kiinnostava, kuten varmaan on koska luet tätä blogia, on myös opiskelu mieluisaa ajanvietettä ja mikä parasta se ei maksa juuri mitään.

9. Hätärahasto

   Elämässä tulee vastaan yllätyksiä, eikä niiltä voi välttyä. Niihin kannattaa siis valmistautua hyvissä ajoin. Kun säästämistä aloitetaan, kannattaa aloittaa hätärahaston rakentamisella. Hätävarat tulisi olla melko likvidissä muodossa eli helposti rahaksi muutettavissa. Tuottoa tälle rahalle ei juuri saa, eikä sen ole tarkoituskaan sitä tehdä. Hätävarojen ainut tarkoitus on suojata pysyvämmässä muodossa olevia sijoituksia yllättäviltä menoilta. Esimerkiksi autosi hajoaa ja korjaaminen maksaa 1000€. Voit joko myydä osakeomistuksia ja näin ollen menettää tuottavan sijoituksen tai jos sinulla on hätärahasto voit maksaa sen 1000€ sieltä, etkä näin menetä tuottavia sijoituksia. Tai jos menetät yllättäen työsi, voit elää hätärahastolla hetken etsiessäsi uutta työtä, mutta et kuitenkaan menetä sijoituksiasi. Jos hätävaroja käytetään, keskity sen jälkeen ensimmäisenä saamaan hätärahasto taas täyteen mittaansa. Hyvä koko tämä kaltaiselle rahastolle on muutamia tuhansia euroja riippuen hieman tuloistasi. Tämäkin sääntö tuo sinulle mielenrauhaa.

10. Kärsivällisyys

   Rikkaaksi ei tulla yhdessä yössä tai vuodessa tai ei välttämättä edes kymmenessä vuodessa. Kärsivällisyys on valttia ja milteinpä pakollista, jotta voit joskus saavuttaa tavoitteesi. Kärsivällisyys on myös tärkeää esimerkiksi sijoitusasunnon tarjouskilpailussa. Kärsivällisyyttä on myös hyvä olla jos osakemarkkinoilla on myrsky ja kurssit ovat vapaapudotuksessa. Kärsimätön ihminen myy äkkiä romahduksen jälkeen kaiken pois peläten kurssiromahduksen loputonta tiputusta. Ei ole viisasta myydä osaketta pohjalla, mutta tunteet astuvat peliin jos kärsivällisyyttä ei ole. On hyvä muistaa, että vaikka osakesijoitukset olisivat kuinka paljon miinuksella tahansa, ne tuottavat sinulle silti uutta pääomaa osinkojen muodossa. Tappio syntyy vasta silloin kun olet myynyt osakkeen tappiolla.

______

Tätä tekstiä oli mukava kirjoittaa ja "sääntöjä" tuli mieleen useampiakin kuin vain nämä kymmenen. Ehkä joskus jatkan tästä mihin nyt jäin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti