maanantai 26. marraskuuta 2012

" Loputon tuotto " osakkeista.

   Osakesijoittamisessa piilee aina riski siitä, että saavutetut tuotot sulaa pörssiromahduksen osuessa kohdalle. Tämän ei kuitenkaan välttämättä tarvitse tarkoittaa sitä, että tuotot laskee tappioiksi. Esittelen nyt oman tapani pitää saavutetut tuotot positiivisina, käytännössä ikuisesti. Tämän lisäksi tuotot tuovat minulle joka vuosi lisää rahaa. Eli tuotot työskentelevät minulle. Raha tekee töitä minulle.

   Koko systeemi perustuu siihen, että tuottoja ei koskaan muuteta takaisin rahaksi vaan ne pidetään kiinni osakkeissa. Kovin harva osake menettää arvonsa täysin. Toki konkurssejakin tulee, mutta ne ovat harvassa. Eli homma toimii näin:


- Ostan jotain osaketta jonka uskon olevan lyhyen ajan pohjissa tällä hetkellä. Kannattaa välttää vähän vaihdettuja osakkeita, koska niitä on vaikeampi saada myytyä myöhemmin. Lisäksi seuraan tarjoustasoja ostopäivänä ja ajoitan ostoni näin mahdollisimman alas. Pitkän tähtäimen analyyseilla tai ennusteilla ei ole tässä menetelmässä juurikaan merkitystä. Osaketta on tarkoitus omistaa vain muutamia päiviä tai jopa myydä saman päivän aikana pois. Tässä esimerkissä ostan 5000€:lla osaketta jonka hinta on 5,00€ eli 1000 osaketta. Kaupankäyntikustannukset jätettäköön nyt näiden laskemien ulkopuolelle, jotta asiat pysyvät yksinkertaisina.

- Seuraavaksi siirryn seuraamaan jälleen tarjoustasoja ja odotan, että osake hieman nousee ostotasosta. Tähän riittää pieni nousu vaikka tässä esimerkissä nousua tulee 2,5% seuraavan kahden päivän aikana. Tämä sama nousu voi tapahtua samana päivänä kuin osto tai se voi tapahtua viikkon kuluessa. Tärkeintä on se, että olen valmiina myymään kun se tapahtuu. Kun olen valmis myymään osakkeen sen arvo on noussut 5125€:oon. En myy kaikkia omistamiani 1000 osaketta, vaan myyn osakkeitani pois 5000€:n edestä eli tässä tapauksessa 977 kappaletta. Näin saan alkuperäisen pääomani takaisin käyttööni, mutta tuotto jäi osakkeiksi, joiden hankita-arvo on nyt 0€ eli jokainen osinko on "loputonta tuottoa". Olet saanut nämä osakkeet ilmaiseksi ja ne tuottava sinulle kokoajan lisää rahaa, ilmaiseksi.

- Viimeinen asia minkä teen on se, että siirrän nämä hankinta-arvoltaan 0€ maksaneet osakkeet (23kpl) niitä varten perustamaani osakesalkkuun. Syy miksi siirrän osakkeet pois kaupankäyntisalkusta on se, että jos nämä osakkeet jäävät salkkuun ne sekoittavat mahdollisia seuraavia saman osakkeen ostoja. Toki nämä osakkeet voi jättää samaan salkkuunkin, mutta tehdäkseen asioista helpompia ja yksinkertaisempia, kannattaa ne siirtää omaan salkkuunsa. Tämä tuo senkin edun, että tiedät mitkä osingot ovat "loputonta tuottoa" ja mitkä eivät. Mistä ei kylläkään ole mitään hyötyä, mutta miksei niistä pitäisi erikseen kirjaa kun se on mahdollista. Lisää hauskoja excel-taulukoita. ;) (edit: 20.4.2013 En siirrä osakkeita enää salkusta toiseen, koska käyttämäni osakevälittäjä teki osakkeiden siirtämisestä maksullisen toiminnon.)

   Kun teet näitä kauppoja useita, niin pienistä osakemääristä kertyy pikkuhiljaa iso kasa sinulle ilmaiseksi tulleita osakkeita. Näitä kauppoja voi tehdä useita kuukauden aikana. Itse olen tehnyt keskimäärin yhden kaupan viikossa. Toki välillä käy niin, että ostamasi osake putoaakin yllättäen ja silloin sinulla on 2 vaihtoehtoa.

1. Odottaa, että osake mahdollisesti nousee takaisin ostohintaan tai yli. Tässä voi mennä aikaa ja aika on rahaa. (Itse asiassa minulla on juurikin tämmöinen positio auki tällä hetkellä. Osakkeet ovat olleet alle ostohinnan jo yli kuukauden. Myyn ne pois tappiolla sitten jos kohdalle osuu herkullinen osto-tilaisuus. edit. 20.4.2013 Mainitsemani positio pysyi sitkeästi tappiollisena loppu vuoden, mutta tammikuussa sain position suljettua voitolla. Kärsivällisyys palkittiin jälleen.)

2. Myydä kaikki ostamasi osakkeet pois tappiolla, jotta saat pääomasi taas käyttöösi. Tappion voit myöhemmin vähentää verotuksessa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti