tiistai 11. lokakuuta 2011

Sijoittaminen velkarahalla

   Otsikko kuulostaa varmasti pahalta ja suurin osa ihmisistä on sitä mieltä, että velkarahalla sijoittaminen on yksinkertaisesti tyhmää. Näin ei kuitenkaan mielestäni ole. Miksi?

   Oletetaan tilanne, että olet saanut maksettua asuntolainastasi puolet. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, että jos haluat varallisuutesi kasvavan jatkossakin sinun pitäisi saada tuottoa varallisuudellesi. Velattomassa asunnossa kiinni olevat varat eivät kasva välttämättä ollenkaan ja pahimmassa tapauksessa arvo jopa pienenee. Asunnon uudelleen lainoittaminen on siis tässä tapauksessa enemmän kuin suotavaa, että asunnossa kiinni oleva varallisuus saadaan takaisin sijoituksiin tuottamaan lisää varallisuutta. Miten?


   Ensin pitää saada aikaan arvio asunnon tämän hetkisestä arvosta pyytämällä asunnonvälittäjiä arvioimaan asunnon myyntihinta(varauksella, sillä välittäjä saattaa liioitella hintaa jotta lähtisit myymään asuntosi) ja seuraamalla lähialueelta/samasta talosta myytyjen kohteiden toteutuneita hintoja. Siihen tulee avuksi tämä palvelu. Kun asunnosta on saatu aikaiseksi realistinen hinta-arvio, vähennä siitä jäljellä oleva velka. Se mitä saat tulokseksi on tällä hetkellä asunnossa kiinni oleva varallisuutesi. 70% asuntosi arvosta on mahdollista lainoittaa. Jos sinulla on lainaa 50% asunnon arvosta, on sinulla mahdollisuus nostaa 20% asunnon arvosta sijoituslainaa. Nyt voit mennä näiden laskelmien ja hinta-arviopapereiden kanssa pankkiin pyytämään sijoituslainaa ja käyttää sen vakuutena asuntoasi. Sijoittamalla nämä lainatut rahat järkevästi esimerkiksi johonkin indeksi-rahastoon tai hyvin valikoituihin arvo-osakkeisiin, saat pitkällä aikavälillä rahalle paremman tuoton kuin mitä lainan korkomenot+asunnon hintakehitys ovat. Toinen vaihtoehto on ostaa sijoitusasunto näillä varoilla. Laanamasi rahan tulee kattaa 30% sijoitusasunnon hinnasta. Sijoitusasunto itsessään riittää vakuudeksi 70% hinnasta. Sijoitusasunnosta on odotettavissa yleensä hieman huonompaa tuottoa kuin osakemarkkinoilta. Pidä kuitenkin mielessä, että sinulla täytyy olla tasaista tuloa millä maksaa kyseinen laina takaisin. Onhan pelissä asuntosi. Jos ostaisit sijoitusasunnon, vuokralainen hoitaisi tämä uuden lainan kokonaisuudessaan.

   Omaan kotiin kannattaa kiinnittää korkeintaan 20% koko nettovarallisuudestasi, jotta omaisuuden kasvu pysyisi tarpeeksi hyvänä. Loput rahat varallisuudestasi kannataa pitää tuottavissa sijoituksissa. Oma koti kuin ei tuota mitään muuta kuin normaalin asuntojen hinnan muutoksen verran, mikä ei ole kovin paljon normaalitilanteessa(ei markkinakuplassa) ja menoja omasta asunnosta, jossa asuu, kertyy aina.

   Tämä sama prosessi kannattaa toistaa muutaman vuoden välein, että asunnon mahdollinen arvonnousu ja asuntolainan lyhennykseen maksetut varat saadaan takaisin tuottamaan.

   Huomatkaa, että en missään nimessä suosittele sijoittamaan esimerkiksi käyttöluotolla. Tähän on montakin syytä. Ensinnäkin käyttöluottojen korot ovat niin korkeita, että tarpeeksi suuria tuottoja on hankala saada, jotta sijoitus oikeasti tuottaisi lisää varallisuutta koron maksun jälkeen. Toinen syy on se, että jos asiat eivät menekään hyvin, jäät pankille velkaa eikä sinulla ole mitään millä maksaa käyttöluotto takaisin. Sijoituslainalla täytyy aina olla takaus. Esimerkiksi asunto- tai osakeomistuksia, jotta saat maksettua lainan hätätapauksessa pois.

______

   Käytätkö velkaa työkalunasi? Kuulostaako lainalla sijoittaminen edelleen "punaiselta vaatteelta"? Huomatkaa, että suurta velkavipua käytettäessä kannattaa välttää suurta riskiä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti