perjantai 7. lokakuuta 2011

Asuntosijoittaminen

   Asuntosijoittamisen perimmäinen ajatus piilee siinä, että vuokralainen hoitaa kaikki ostamasi ja vuokraamasi asunnon kulut, kuten pankkilainan lyhennykset ja korot, yhtiövastikkeen ja ajan kuluessa maksaa asunnon kokonaisuudessaan. Omistaja kuitenkin joutuu kustantamaan hajonneet kodinkoneet ja muut "kulutustavarat" eli menojakin on, mutta hyvä sijoitus tuottaa ylimääräistäkin rahaa joka kuukausi, joka kannattaa säästää tällaisia ylimääräisiä kuluja varten.
 
   Ensimmäistä sijoitusasuntoa hankkiessa moni joutuu ottamaan lainan sen rahoittamiseen, mutta sitä voi ajatella samoin kuin normaalia asuntolainaa eli pakkosäästämisenä. Ja velkavipua on muutenkin hyvä käyttää jos sillä ostettu sijoitus on hyvä, vaikka rahaa löytyisikin sijoitukseen ilman velkaakin. Asunto- ja sijoituslainan erona on tietysti se, että asunnon omistaja ei itse maksa sijoituslainasta mitään vaan vuokralainen maksaa omistajan puolesta. Tämä kuulostaa varmasti epäreilulta ja sitä se ehkä hieman onkin, mutta töissä käyvän ihmisen vuokralla asuminen on mielestäni valinta kysymys. Työttömille tai työkyvyttömille valtio usein kustantaa asumisen suurissa määrin asumistuen muodossa eli ihmiset ei asuntosijoittamisesta kärsi.


   Asuntosijoittaminen on kohtalaisen yksinkertaista, mutta sijoittamiseen sopivia asuntoja on harvassa. Hinnan pitää olla tarpeeksi matala ja se on haaste, koska aina asuntoa myytäessä omistaja luonnollisesti haluaa saada siitä maksimaalisen hinnan. Poikkeuksia kuitenkin löytyy ja niihin pitää tarttua nopeasti sillä ne menevät todella nopeasti kaupaksi, usein jo ennen varsinaisen myynnin alkua. Sijoitusasuntoa etsiessä kannattaakin marssia välitystoimistoihin kyselemään onko hiljaisessa myynnissä mahdollisesti sopivan kaltaisia asuntoja ja jättää välittäjälle yhteystiedot, jotta hän voi ottaa yhteyttä sinuun mikäli sellainen tulee myyntiin. Tulen myöhemmin kirjoittamaan lisää sijoitusasunnon hankkimisesta ja sen tyypillisistä piirteistä. Nämä asiat kun ovat aika laajoja, niin en saa niitä yhteen kirjoitukseen mahtumaan.

   Moni varmasti ajattelee nyt, että asuntosijoittamiseen tarvitsee jättimäiset tulot tai alkupääomat, mutta näin ei kuitenkaan ole. Lainalla asuntoon sijoittaminen on hyvin yleistä ja jopa ehkä suositeltavaakin, nimittäin sijoitusasuntolainan korot saa vähentää kokonaisuudessaan pääomatuloista ja muitakin oikein mukavia pieniä helpotuksia löytyy verotuksen keventämiseen. No mahdolliseen toiseen sijoitusasuntolainaan tarvisi isommat tulot? Kyllä, mutta jos sijoitus on hyvä ja tuo positiivista kassavirtaa kulujen jälkeen, niin pankki normaalisti myöntää sijoituslainaa. Laadi kattavat tuottolaskelmat asunnosta kauhuskenaarioineen ennen pankkiin marssimista. Yleensä pankki ei kuitenkaan täysin ilman omaa takausta tai rahoitusta anna lainaa. Normaalisti ostajan täytyy järjestää takaus tai oma rahoitus 30%:lle asunnon hinnasta, joskus enemmän joskus vähemmän, riippuu täysin tapauksesta ja pankista. Sitä siis kannattaa pitää lähtökohtana ja lähteä tinkimään siitä, jos tilanne sitä vaatii. Mutta omia säästöjä joutuu siis todenäköisesti laittamaan peliin ellei omista jotain vakuudeksi kelpaavaa (kuten esimerkiksi toinen sijoitusasunto, josta on vapautunut vakuusarvoa).

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti