lauantai 6. helmikuuta 2016

Sijoittamisen perusteet - Tuotto

Sijoittamisen tarkoitus

Sijoitustoiminnan pääasiallinen tarkoitus on saada pääomalle tuottoa. Osakeyhtiölaki määrittää osakeyhtiön tarkoitukseksi tuottaa omistajilleen(sijoittajille) voittoa. Näin ollen pääoma liikkuu sinne missä se parhaiten tuottaa ja tästä syystä yhteiskunnan trendit ja kulutustottumukset määräävät sijoittajien liikkeitä. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoittajien ja osakeyhtiöiden pitäisi liikkua sulavasti trendien mukana. Toiset onnistuvat tässä ja toiset eivät. Sijoittajan tehtäväksi jää löytää ne yhtiöt, jotka onnistuvat uudistumaan yhteiskunnan ja kuluttajien mukana. Ne, jotka eivät tässä onnistu, putoavat leikistä pois.

Yksi asia jonka haluan tähän yhteyteen mainita on kapitalismin alkuperäinen tarkoitus. Sijoittaminen on kapitalismia. Kapitaali eli pääoma virtaa yrityksiin, niin uusiin kuin vanhoihin, ja luo työtä, hyvinvointia ja kehitystä. Palkkiona pääoman lähteille eli sijoittajille annetaan tuottoa mahdollisuuksien mukaan. Tämä on syy siihen, että maailmamme on näinkin edistyksellinen, että minulla on vaatteet päällä ja vaikka kirjoitan tätä kotonani, niin koko maailma voi lukea tekstini. Kehitys on kapitalismin ansiota. Alkuperäinen kapitalismi on kuitenkin kadonnut lähes jäljettömiin. Tilalle on tullut ns. riistokapitalismi, jossa rahaa haalitaan pankkitilille makaamaan. Vaaditaan yrityksiltä enemmän, nopeammin ja kustannustehokkaammin. Kun alkuperäinen kapitalismi loi työpaikkoja, niin riistokapitalismi vie niitä. Nykyinen toiminta luo kurjuutta työntekijöille, eikä se tee hyvää myöskään yrityksille itselleen. Koska kuluttaja = työntekijä, vaikuttaa heidän kurjistumisensa myös ennen pitkää kaikkeen muuhunkin. Vaikka yritys ei tekisi bisnestä suoraan kuluttajien kanssa, niin heidän yritysasiakkaat tekevät. Toivoisin, että kapitalismin alkuperäinen logiikka palautuisi meidän maailmaan. Nykyään se on liian harvassa. "Sikarikkailla" on oma vastuunsa yhteiskunnassa, mutta se on unohtunut vuosien kuluessa.

Tuoton muodot

Osakeyhtiö voi tuottaa omistajalleen voittoa kahdella tavalla, osakkeen arvon nousulla ja osingoilla. Yleisimmin tuotto tulee näistä molemmista. Erona näillä on se, että yhtiön osakkeen arvon noustessa sijoittajalle ei tule uutta vapaata pääomaa ellei hän myy omistuksiaan. Osinko taas maksetaan yhtiön voitosta suoraan omistajalle ja hän voi tehdä sillä mitä haluaa.

Yhtiön osakkeen arvo voi muuttua kolmella tavalla. Yhtiön tekemien investointien kautta, omien osakkeiden oston ja mitätöinnin kautta sekä sijoittajien tulevaisuuden odotusten kautta. Selitän nämä kolme karkeasti:

  • - Investointi: Yhtiö käyttää tilikauden voittonsa esimerkiksi pienempien kilpailijoiden ostamiseen, tuotekehitykseen tai vaikka uuden markkinan valloittamiseen. Tämä on sijoittajan kannalta suotavaa mikäli yhtiö tekee hyviä ja kannattavia ratkaisuja. Tosin, jos yhtiö ei tee hyviä ratkaisuja niin yhtiön arvo laskee sijoittajien luottamuksen menetyksen vuoksi.
  • - Omien osakkeiden osto: Yhtiö ostaa sijoittajilta omia osakkeitaan ja mitätöi ne. Tällöin jäljelle jäävien osakkeiden arvo nousee, koska yhtiö koostuu nyt pienemmästä määrästä osakkeita. Tämä on verotuksellisesti hyvä tapa, sillä sijoittajalle tästä ei koidu veronalaista tuloa ennen kuin hän myy omistuksensa. Tämä myös kertoo sijoittajille, että yhtiö itse pitää osakettaan alihinnoiteltuna, mikä lisää sijoittajien luottamusta yhtiöön ja näin mahdollisesti nostaa osakkeen hintaa entisestään. Pelkkä osakkeiden takaisin osto, ei kuitenkaan riitä, sillä niitä voidaan käyttää myös yritysostoihin tai johdon motivointiin ja palkitsemiseen. Osakkeiden mitätöinti on näin ollen merkittävä asia omistajien näkökulmasta.
  • - Sijoittajien tulevaisuuden odotukset: Kuten edellä kirjoitin, niin sijoittajien harkinta yhtiön tilasta vaikuttaa aina hintaan. Esimerkiksi, mikäli sijoittaja epäilee, että yhtiö on nyt niin huonossa tilassa, että se joutuu mahdollisesti tulevaisuudessa leikkaamaan osinkoaan, se näkyy osakekurssissa. Osakkeiden arvoon on aina ladattu odotuksia, joko positiivisia tai negatiivisia. Äkilliset kurssireaktiot johtuvat usein siitä, että nämä odotukset on "petetty", joko hyvässä tai pahassa.

Osinko voitonjakotapana on varmasti yleisin. Osinkoa voidaan maksaa kerran vuodessa tai jopa joka kuukausi. Suomen pörssissä olevat yritykset maksavat osinkonsa tietääkseni poikkeuksetta kerran vuodessa. Osingon suuruus on normaalisti noin 3-4% osakkeen hinnasta, mutta osinkoprosentti vaihtelee suuresti yhtiöiden välillä. Vastaan tulee myös pitkästi yli 10% osinkoa maksavia yhtiöitä, mutta ne ovat yleensä erittäin riskipitoisia sijoituksia ja osinko on kestämättömällä pohjalla.

Osingonmaksukulttuuri yhtiössä saattaa nostaa jo itsessään yhtiön arvostusta(=osakkeen hintaa), koska osinkopolitiikka on tärkeä ominaisuus eläkesalkkuihin valituissa yhtiöissä. Jos yhtiö pitää tärkeänä, että he maksavat joka vuosi osinkoa, niin sijoittaja voi luottaa siihen aika pitkälti. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että yhtiöllä on osingon maksuun varaa, jotta osinko on myös pitkässä juoksussa turvattu.

Tuoton määrä

Kuinka paljon osakkeista voi odottaa tuottoa? Tämä vaihtelee vuodesta toiseen, mutta kokonaistuoton pitkän ajan keskiarvo on noin 12%. Se koostuu 4% osingosta ja 8% arvonnoususta. Tämä ei kuitenkaan ole tavanomaisin tuotto vuodessa, vaan tuotto voi olla hyvänä vuonna useita kymmeniä ellei jopa satoja prosentteja ja huonoina vuosina mennään rajusti alaspäin, jolloin omaisuuden arvo laskee. Pitkällä aikajänteellä osakkeiden arvo on kuitenkin aina mennyt ylöspäin. Niitä huonoja vuosia täytyy vain jaksaa ja muistaa, että tulevaisuudessa asiat ovat taas paremmin.

Tuotto kulkee käsi kädessä riskin kanssa. Jos sijoittaja haluaa saada enemmän tuottoa pääomalleen, niin hän joutuu sitomaan sen suurempi riskiseen kohteeseen. Esimerkiksi pienet kasvuyritykset, jotka ovat vasta aloittamassa menestyksen polulla, voivat tuottaa paljon ensimmäisten vuosien aikana, mutta ne voi myös pettää. Vaarana on, että asiat ei mene niin kuin on suunniteltu ja yritys pahimmillaan kaatuu ja sijoittaja menettää rahansa kokonaan. Sama koskee osinkoa. Mikäli haluaa korkeamman osingon, niin joutuu kantamaan sen riskin, että yhtiöllä ei olekaan varaa maksaa osinkoa, joka romuttaisi yhtiön arvon. Sijoittajan tulee tietää, kuinka suurta riskiä sietää ilman yöunien menettämistä. 

Tärkeä vinkki aloittavalle sijoittajalle on, että määritä omaisuudellesi tavoitearvo. Ennen kuin olet tavoitteessasi, älä käytä saamiasi tuottoja mihinkään muuhun kuin uusien osakkeiden ostamiseen. Tällä tavoin saat salkullesi eksponentiaalisen kasvun. Salkkusi kasvaa vuosi vuodelta nopeammin. Olen kirjoittanut tästä aikaisemmin hieman enemmän artikkelissa "Miksi sijoittaminen kannattaa?".


______

Oletko aloitteleva sijoittaja? Minkä asian kanssa olet paininut? Kommentoi alle, niin pyrin auttamaan parhaani mukaan.

2 kommenttia :

  1. Hei, kahlasin juuri blogisi alusta loppuun lävitse. Kiitos mielenkiintoisista teksteistä! Sain paljon uutta, arvokasta tietoa itselleni. Sinulla on selvästi asiantuntemusta, mutta yhden pienoisen kritiikin poikasen antaisin: lukuisat kirjoitusvirheet syövät artikkelien painoarvoa, toivoisin että kiinnittäisit niihin jatkossa enemmän huomiota jolloin blogin taso ja uskottavuus kauttaaltaan paranisivat.

    Jatka ehdottomasti kirjoittamista! Tulen seuraamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta. Asiallinen kritiikki on aina tervetullutta. Pitää kiinnittää enemmän huomiota virheisiin ja pyrkiä korjaamaan myös vanhat artikkelit.

      Poista