torstai 7. toukokuuta 2015

Sijoittamisen perusteet - Mikä on pörssi?

Mikä on pörssi?

Pörssi on organisoitu kauppapaikka sijoittajille. Toimintaperiaate on sama kuin torilla Lauantaisin. Myyjät saapuvat paikalle myytävän tavaransa kanssa ja neuvottelevat saapuneiden ostajien kanssa sopivasta hinnasta. Jos yhteisymmärrykseen päästään niin kauppa syntyy.

Käytännössä kuitenkin ostava sijoittaja tekee omalle osakevälittäjälleen (esim. Nordnet) ostotoimeksiannon toivomalleen osakkeelle. Hän määrittää tarkan hinnan, jonka suostuu maksamaan ja haluamansa määrän kyseisiä osakkeita. Hän tekee siis tarjouksen haluamastaan osakkeesta. Osakevälittäjä välittää tiedon pörssiin. Tämä sama tapahtuu myyvän sijoittajan puolella. Ainoana erona on, että myyvä sijoittaja on myymässä tiettyä määrää osakkeitaan haluamallaan hinnalla. Jos ostajan ja myyjän hinnat ovat samat, kaupat syntyy ja osakkeet vaihtavat omistajaa. Muussa tapauksessa tarjoukset jäävät pörssiin odottamaan kriteereihin sopivaa vastapuolen toimeksiantoa.Pörssi on tarkoin säännelty. Kaupankäynti on täysin läpinäkyvää. Tiskin alta ei voi ostaa. Osakekaupasta jää kaikkien nähtäville tieto välittäjästä, toteutuneesta hinnasta ja osakkeiden määrästä. Toimeksiannot toteutuvat siinä järjestyksessä kun ne ovat pörssiin annettu.

Pörssissä käydään kauppaa myös muilla arvopapereilla kuin osakkeilla. Voit ostaa pörssistä erilaisia rahastoja(etf), valuuttoja, raaka-aineita ja johdannaisinstrumentteja. Kirjoitan näistä lisää myöhemmin toisessa tekstissä.

Pörssissä voit käydä kauppaa kaikilla Suomen pörssiin listautuneiden pörssinoteerattujen yritysten osakkeilla. Löydät listan esimerkiksi osakevälittäjän sivuilta. Kaikki Suomen pörssin yhtiöt ovat julkisia osakeyhtiöitä, mutta kaikki julkiset osakeyhtiöt eivät välttämättä ole listautuneet pörssiin, koska pörssiyhtiöille on asetettu tiettyjä vaatimuksia.

Haluatko lukea lisää perusteista? Löydät tekstit täältä.

______

Mistä haluaisit seuraavaksi lukea? Kerro kommentilla tai facebook-viestillä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti