perjantai 30. syyskuuta 2011

Säästöillä varallisuutta.

   Tervetuloa blogiini! Olen vuonna -85 syntynyt mies Helsingistä. Aloitan tämän blogin pitääkseni itseni oikeilla raiteilla matkalla päämäärääni ja samalla jakaakseni oppimiani asioita kaikille niitä tarvitseville. Olen aloittanut sijoittamisen vuoden 2011 alkupuoliskolla.

   Kuten blogin nimi kertoo, pidän säästämistä ja sijoittamista tärkeänä keinona saada varallisuutta ja päästä päämäärääni, eli olla taloudellisesti riippumaton. Olen tällä hetkellä töissä eräässä isossa valtion omistamassa yrityksessä. Olen kansankielellä sanottuna duunari ja palkkani on sen mukainen. Käteeni jää valtion perimien pakollisten riistomaksujen jälkeen hieman yli 2000€. En siis tienaa lähimainkaan keskiansion mukaista palkkaa, mikä on tällä hetkellä bruttona noin 3600€-3800€. Saan kuitenkin säästettyä huomattavan osan palkastani.

   Olen karsinut menojani viimeisen vuoden aikana mahdollisimman paljon. Tulee elää kuin köyhä tullakseen rikkaaksi. Aikakausilehdet, matkakortti, ravintolat ja muut vastaavat turhaksi luokiteltavat menot olen saanut lähestulkoon kokonaan karsittua. Jäljellä on puhelin, vakuutukset, internet ja muut elämiseen menevät pakolliset kulut kuten ruoka ja satunnaiset vaatehankinnat. Olen soitellut palveluntarjoajat ja pankit läpi ja sopinut maksupäiviksi aina tilipäiväni. Lisäksi olen laskenut muutaman kuukauden ajalta ruokamenojeni keskiarvon. Nyt siis pystyn maksamaan kaikki menoni heti tilipäivänä. Tästä saan sen hyödyn, että tiedän heti kuinka paljon voin siirtää säästöön. Maksan laskut ja jätän käyttötililleni ruokamenot+100€ ylimäärästä yllätyksien varalle. Loput siirrän sijoituksiin.

   Mihin sitten kannattaa säästää? Usein ihmisillä on säästötilejä joille he siirtävät rahaa tietyn määrän kuukaudessa. Näen niissä kuitenkin pari ongelmaa joiden takia en suosittele säästötilejä.

  • Ensimmäinen asia on se, että tililtä on mahdollista nostaa rahaa heti kun sitä tarvitsee. Ilman viiveitä. Huonopuoli tässä on se, että voit kiusauksen tullen ostaa jotain turhaa itsellesi sen kummemmin asiaa ajattelematta. Toki jos itsehillintää löytyy niin tätä asiaa ei tarvitse pelätä. Minulta ei sitä niin paljoa löydy, että itseeni luottaisin. ;)
  • Toinen ja merkittävämpi ongelma noissa tileissä on korko. Korko säästötileillä on kyllä korkeampi kuin normaali käyttötilillä, mutta inflaatio on tällä hetkellä korkeampi kuin säästötilien korot. Tämä tarkoittaa sitä, että kun korko vuoden jälkeen maksetaan tilille, nousee tilin euromääräinen saldo, mutta tilin inflaatiokorjattu tuotto eli ns. reaalituotto on negatiivinen. Menetät siis ostovoimaasi säästämällä tällaiselle tilille. Tämä on helppo selittää omenavertailulla. 1 omena maksaa 1€. Laitat tilille 100€ eli sadan omenan arvosta rahaa. Vuoden päästä pankki maksaa sinulle korkoa 2€ eli 2%, mutta inflaatio onkin ollut 3% mikä tarkoittaa sitä, että 100€:lla ei saa enää kuin 97 omenaa. Jos siis haluat ostaa ne sata omenaa, joiden arvosta laitoit rahaa säästöön, joudut lisäämään vielä koronkin jälkeen noin yhden euron että saat ne 100 omenaa. Säästöjesi reaaliarvo on siis pienentynyt. 
Rahat siis kannattaa saada johonkin turvaan inflaatiolta. Tällaisia turvapaikkoja on useita, mutta yleisimmät ovat osakkeet ja rahastot. Pidemmällä aikavälillä turvaa inflaatiolta tarjoaa myös jalometallit kuten kulta ja hopea sekä omistusasunnot. Itse suosin tällä hetkellä osakkeita vaikka pörssit ovat olleet viimeaikoina kovin tuulisia paikkoja. Pitkällä aikavälillä kuitenkin osakkeista voi odottaa kohtalaista reaalituottoa.

______

Seuraavassa blogitekstissä kirjoitan hieman omia näkemyksiä osakesäästämisestä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti