sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Salkkuni sisältö - Heinä-, Elo-, Syys- ja Lokakuu 2015

Kesällä kirjoitteluni lakkasi muutamaksi kuukaudeksi. Myös kuukausikatsaukset jäivät kirjoittamatta. Koitan tässä kirjoituksessa käydä läpi mitä kesän aikana on tapahtunut ja miten sijoitukseni ovat menestyneet.

Olen lisännyt hieman osakepainoa kesän aikana. Lisäsin hieman rahaa vanhaan osakesalkkuuni ja aloitin toisen salkun asunnoista saamilleni tuotoille. Tarkoitus on, että ns. "omat rahani" sijoitan vanhaan salkkuun ja asuntojen vuokrista yli jäävät varat menee toiseen salkkuun. Rahat pysyvät näin erillään ja asuntojen tuomien tuottojen seuraaminen helpottuu. Tavoitteet olen asettanut omalle nettovarallisuudelleni, joten seuraan toki myös sitä erikseen.

Asuntoihin on kesän aikana tehty hieman remonttia, jotka söivät tuottoja jonkin verran, mutta nyt vuokrat ovat vakiintuneet ja remontit ovat suurimmilta osin tehty. Seuraavan kerran remontteja pitää miettiä ensi kesänä. Mitään suuria remontteja ei ole näkyvissä, mutta pientä huoltotyötä tulee varmasti tehtyä. Tuottonäkymät ensi vuodelle ovat oikein hyvät, johtuen tyytyväisistä vuokralaisista. Tästä johtuen tein suunnitelmiin muutoksen myös vuokratulojen käytön suhteen. Perusteellisen pohdinnan jälkeen tulin siihen tulokseen, että en pidä itselläni "kriisi kassaa" asuntotilillä vaan sijoitan lähes kaiken. Pieni pohja tilillä on, jotta voin maksaa takuuvuokrat tarvittaessa takaisin asukkaille mikäli he päättävät muuttaa, mutta kaikki tämän yli menevät varat siirrän suoraan osakkeisiin. Jos rahalle tulee äkillistä tarvetta, niin myyn osakkeita. Syy tälle on osinkotulot. Tavoitteeni ostaa lisää asuntoja on edelleen päälimmäisenä tavoitteena ja tarvitsen käsirahaa mahdollisimman pian. Sijoittamalla vuokratuotot mahdollisimman tehokkaasti, tehostan hieman tätä säästöprosessia. Vuokratuotoilla on tarkoitus ostaa ns. osinkoaristokraatteja. Arvonkehitys näillä yhtiöillä on varsin hidastempoinen, mutta osinko on lähes varma ja se on tässä salkussa tärkeintä. Suuremmat riskit otan toisessa salkussani.

Osakkeiden TWR on ollut aikavälillä 1.7. - 31.10. 9,87% eli noin 2,47% kuukaudessa. Vuositasolle muutettuna tämä tarkoittaisi kohtalaisen loistavaa 29,61%. Ottaen huomioon, että kesä on ollut osakemarkkinoilla vähän empivää aikaa, niin osakesijoitukseni ovat pärjänneet ihan kelvollisesti. Tässä seurannassa ei ole mukana vuokratuotoilla ostettuja osakkeita (tällä hetkellä vain T).


Nettovarallisuuteni on noussut edellisen kuukausikatsauksen jälkeen 13,8% ja kuluvan vuoden aikana nettovarallisuuteni on noussut tähän mennessä 58,89%. Olen kehitykseen erittäin tyytyväinen, ottaen huomioon remonttiin menneet rahat. Kehitys tulee luonnollisesti hieman hidastumaan prosenttuaalisesti tulevana vuotena, johtuen kasvaneesta varallisuudesta, mutta tämän kun tiedostaa niin ei tule pettymyksiä.

Osinkoja tuli edellisen kuukausikatsauksen jälkeen 0,67% Heinäkuun 1. päivän arvosta. Olen näin ollen vielä hyvin kaukana hyvästä osinkotuotosta. Vuositasolle muutettuna tuo on 2,01%. Toki tähän aikajanaan ei mahdu suomalaisten yritysten maksamia osinkoja. Kesäkuussa ostamani O ja LTC sekä IB-salkkua pystyssä pitävä KHC ovat ainoat osingon maksajat tällä tarkasteluvälillä.

Velattomat sijoitukseni jakautuvat tällä hetkellä 28,3% osakkeissa ja 71,7% sijoitusasunnoissa.


Salkkuihini on tullut 2 uutta yhtiötä loppukesän aikana. TWTR(pieni positio) ja T(vuokratuottojen salkussa). Uusia osakepoimintoja ei ole siis kamalasti tullut tehtyä. Tässä vielä kolmen salkun yhdistetty rakenne. (Kraft Foodsin tikkeri muuttui Heinzin kanssa fuusioitumisen yhteydessä.)

Pyrin taas palaamaan normaalirytmiin näiden katsausten suhteen ja muutenkin kirjoitteluiden suhteen. Mistä haluaisitte lukea?
______

Mikä teitä kiinostaisi näissä kuukausikatsauksissa? Ehdota kommentteihin niin katson mitä voin asialle tehdä. Hyvää alkavaa talvea kaikille.

4 kommenttia :

 1. Hyvää talvea sinullekin. Itse kaipaisin google spreadsheet dokkaria joka listaisi varasi ja velkasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän asti olen kirjoittanut prosenteista parista syystä. Ensinnäkin prosentit ovat kaikille samat. Niin sille, joka miettiin mihin miljoonansa sijoittaisi kuin sille, joka miettii mihin laittaisi ensimmäisen 200€.

   Toinen syy on suomalainen luonne. Uskon, että rahallisen omaisuuden julki tuominen aiheuttaa turhaa kitkaa lukijoissa. Toinen ajattelee, että miten tämä kirjoittaja voi neuvoa ketään, kun hänelle ei ole itselläänkään kuin vähän ja toiset ajattelevat, että miksi tämä kirjoittaja kerskuu rahoillaan.

   Näistä syistä olen tähän asti päättänyt olla julkaisematta missä kohtaa matkaa olen menossa, mutta kuten huomaat olen tätä miettinyt kyllä. Siitä olisi kyllä varmasti hyötyäkin, jos talouteni olisi täysin avoinna täällä.Tätä täytyy hieman pureskella. Kiitos kommentista! Pidän muuten blogistasi!

   Poista
 2. Tuo on toki totta, itse olen vain hiukan enemmän avoimella kannalla, toki jokainen tyylillään.

  Ps. voitko lisätä blogini blogrolliisi =)

  VastaaPoista