lauantai 10. marraskuuta 2012

Lainakatto, hyvä vai huono asia.

   Viime aikoina on ollut suunnitteilla uudistus, joka määräisi asuntolainalle lainakaton. Tiukimmillaan lainakatto olisi 80% asunnon hinnasta. Tämä tarkoittaisi sitä, että asunnon ostajalla tulisi olla loput 20% asunnon ostohinnasta omaa rahoitusta. Toisaalta uudistus olisi hyvä, koska kotitalouksien ylilainoittuminen vähenisi ryminällä, mutta toisaalta uudistus hidastaisi merkittävästi joidenkin kotitalouksien asunnon hankintaa. Oma asunto on järkevä asumismuoto ja siihen tulisi olla mahdollisuus kaikilla.

   Itse kuitenkin pidän uudistusta tervetulleena. Säästäminen on nykyään harvinaista ja tämä uudistus pakottaisi ihmiset säästäväisemmiksi. Asunnon rahoittaminen 100%:sesti lainalla on vaarallista varsinkin nyt kun korot viistävät maata. Korkojen nousua ei osata ottaa realistisesti huomioon lainaa otettaessa ja jos laina nyt mitoitetaan maksukyvyn äärirajoille, on pienelläkin korkojen nousulla tuhoisat seuraamukset. Lainakatto muuttaisi tätä asiaa, koska varsinkin ensiasunnon ostajat joutuisivat säästämään 20 000€-40 000€ ennen kuin asunnon osto on ajankohtainen. Näin ollen he oppisivat rahan käyttöä jo ennen kuin se on pakollista selviytyäkseen. Lainakatto ei kuitenkaan suoraan estä ketään hankkimasta omaa asuntoa. Moni ihminen ajattelee, ettei kykene säästämään vaadittua summaa rahaa, mutta siitä herää kysymys. Onko tällaisella ihmisellä varaa oikeasti ostaa omaa asuntoa?
   Uudistus toisi kuitenkin tullessaan yhden ongelman. Nykyään ihmiset ovat tottuneet siihen, että asunnon voi rahoittaa täysin lainalla ja uudistuksen tullessa voimaan, mikään ei tätä edellenkään estäisi. Ihmiset, jotka kokevat, etteivät voi säästää kyseistä omarahoitusosuutta ottaisivat sen käyttöluottona toiselta pankilta. Tämä olisi asunnon ostaja näkökulmasta kallista. Kyseisten lainojen korot ovat huomattavasti korkeammat kuin asuntolainojen ja laina-ajat ovat huomattavasti lyhyemmät. Kuukausi erä siis nousisi todella korkeaksi kun yhdistetään 80% asuntolaina ja 20% käyttöluotto. Tähän kun lisätään korkojen nousua, olisi asunnon ostaja vielä pahemmassa lirissä kuin 100%:sesti asunnon asuntolainalla rahoittanut. Ihmiset ovat usein kovin kärsimättömiä hankintojen kanssa ja sen takia tämä skenaario olisi todenäköisesti aika yleinen.

Miten uudistus vaikuttaisi asuntojen hintoihin?

   Tällä hetkellä asuntokauppa käy kohtalaisen kuumana. Asunnot menevät eniten tarjoavalle ja myynti menee usein tarjouskilpailuksi, koska ostajia on paljon. Melko usein ostajilla on kädessään pankin lainalupaus jonka rajoissa tarjouksia heitellään ilmoille sen kummemmin laskematta asunnon hintaa alueeseen ja kuntoon nähden. Tämä saa asuntojen hinnat taivaisiin ja asuntojen todellisella arvolla ei ole enää mitään merkitystä. Myyntihinnat ovat epärealistisia. Viime viikolla täysin remontoidun asunnon myyntihinnalla saatetaan myydä naapurista pintaremonttia huutava asunto, eikä kenenkään kellot soi. Yleensä tällaisessa tapauksessa on kyseessä ensiasunnon ostaja, koska sijoittajat tietää ja ymmärtää laskea asunnon todellisen arvon ja tarjoavat sen, mutta eivät ylitä sitä. Lainakatto poistaisi markkinoilta nämä yli-innokkaat tarjoajat ja jättäisi jäljelle sijoittajat ja ne, jotka ovat joutuneet säästämään ja näin ollen harkitsemaan asunnon ostamista pitkään. Kun ostaja joutuu käyttämään omaa säästettyä rahaa asuntoon, tuntuu sen käyttäminen huomattavasti vaikeammalta kuin "ilmaisen" lainarahan. Tarjoukset tulisivat siis olemaan hillintympiä ja asuntojen hinnat lähtisivät hyvin todenäköisesti loivaan, mutta pitkään laskuun. Toinen asia mikä tukee tätä on se, että ostajien määrä yksinkertaisesti romahtaisi ja saadakseen asunnon myytyä, pitää myyjän asettaa asunnolle realistinen hinta.

   Muutaman vuoden laskun jälkeen jäljelle jäisi terveet ja hyvin voivat asuntomarkkinat, joiden kehitys olisi vakaampaa ja riski asuntokuplan syntymiselle huomattavasti pienempi. Lainakatto ei kuitenkaan suoraan estäisi ketään ostamasta omaa asuntoa. Tästä syytä olen positiivisella kannalla uudistuksen suhteen.

______

Mitä mieltä sinä olet lainakatosta? Onko se järkevä malli rauhoittaa asuntomarkkinoita?

2 kommenttia :

  1. Olet kyllä pihalla kuin lumiukko jos neuvot ihmisiä säästämään! Säästä 5 vuoden ajan 20 000 euroa ja 5 vuoden päästä inflaatio on syönyt 50% tuosta rahasta. Todennäköisesti enemmänkin kun nyt tuntuu setelikoneet laulavan joka maassa hoosiannaa... Jos OIKEASTI haluat säästää niin unohda käteinen ja harkitse kultaa tai hopeaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En koskaan neuvo säästämään rahaa tilille, vaan säästämään ja sijoittamaan rahat esimerkiksi rahastoihin tai osakkeisiin. Inflaatio on tällä hetkellä noin 2,5% eli ei se nyt ihan 50% ole syönyt varoista viidessä vuodessa vaikka niitä tilillä makuuttaisikin. Inflaatio puolittaa varojen arvon noin 20 vuodessa. Mutta tosiaan en ole missään vaiheessa kehottanut ketään säästämään 20 000€ käteistä tilille. Kiitos kommentista.

      Poista